În Polonia a apărut primul partid prorus

  • 28 Februarie 2015 00:51
În Polonia a apărut primul partid prorus

În Polonia este urmărită cu îngrijorare apariția primului partid considerat prorus, formațiunea denumită Zmiana ('Schimbarea'), fapt care stârnește temeri și cu privire la o posibilă ofensivă a propagandei ruse, informează Agerpress.

Afirmarea unui asemenea partid, care, la fel ca unii oficiali ruși, consideră guvernul ucrainean drept 'regim fascist', arată că există simpatizanți ai Moscovei chiar și în Polonia, țară unde, spre deosebire de alte state est-europene, se observa până în prezent o aparentă unanimitate în condamnarea politicii expansioniste a Rusiei.

'Trebuie să analizăm cu multă atenție cine se află în spatele finanțării acestui partid', a declarat ministrul polonez de externe, Gzegorz Schetyna, autoritățile de la Varșovia neavând deocamdată dovezi că respectiva formațiune ar fi sprijinită financiar de Rusia.

Partidul Zmiana și liderul său, Mateusz Piskorski, afirmă că politica formațiunii va fi de susținere a unei 'colaborări active cu toate statele vecine Poloniei', nefiind de acord cu eticheta de partid prorus.

Notabil este însă faptul că la ceremonia de prezentare a partidului, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Varșovia, au fost invitați și lideri ai separatiștilor proruși din Ucraina, inclusiv așa-numitul ministru de externe al autoproclamatei republici populare Donețk, Alexander Kofman, căruia Piskorski i-a înmânat personal invitația în timpul unei întrevederi la Minsk. Însă aceștia nu au reușit să asiste la eveniment, întrucât autoritățile poloneze le-au refuzat acordarea vizei, fapt calificat de Piskorski drept 'scandalos'.

Acesta din urmă este prezent adesea în mass-media rusă. 'Vom spune lucrurilor pe nume. Insurgenții din Donețk luptă împotriva fascismului și politicienii noștri încă sunt de partea acestei barbarii totalitare, etno-naționaliste și rasiste', spunea el cu câteva săptămâni în urmă într-una din declarațiile acordate presei ruse.

Deși se estimează că ponderea electorală a acestui nou partid va fi minimă, trebuie avut în vedere că, pe lângă viziunea lui asupra politicii externe, și-a formulat pe plan intern obiective precum naționalizarea companiilor, revizuirea legislației muncii în favoarea angajaților sau creșterea impozitelor pentru cei bogați, idei de natură să atragă electoratul, avertizează Katarzyna Kowalska, analist politic din Polonia.

Pe de altă parte, nimeni nu se îndoiește de eficiența mașinii propagandistice rusești, mai ales după ocuparea Crimeii urmată de o adevărată ofensivă informațională prin care Moscova încearcă să justifice în fața comunității internaționale anexarea acestei peninsule.

Dar, pe lângă apariția partidului Zmiana, îngrijorarea de la Varșovia este amplificată și de lansarea serviciului în limba poloneză al noii agenții ruse de presă Sputnik, considerată un instrument de bază al propagandei Kremlinului.

'Este vorba despre noi pași, pași ce fac parte dintr-un tot unitar al ofensivei propagandei conduse de media finanțată direct din bugetul Rusiei', a avertizat șeful diplomației poloneze, care a vorbit despre 'o provocare' la adresa siguranței naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău