În pofida pandemiei de COVID-19, locuitorii din New York au sărbătorit Revelionul în piața Times Square

  • 01 Ianuarie 2022 11:13
În pofida pandemiei de COVID-19, locuitorii din New York au sărbătorit Revelionul în piața Times Square

În pofida recrudescenței pandemiei de COVID-19 la New York, locuitorii ''orașului care nu doarme niciodată'' au sărbătorit Anul Nou în emblematica piață Times Square din Manhattan, animată de tradiționala coborâre a unui glob de cristal la miezul nopții și, în acest an, de depunerea jurământului de noul primar al metropolei americane, Eric Adams, informează AFP, citat de Agerpres.

Pe 31 decembrie 2020, după luni extrem de dificile cauzate de epidemia de coronavirus, Revelionul newyorkez - un eveniment foarte colorat și extrem de muzical, celebru în lumea întreagă - a fost organizat într-o piață Times Square aproape goală.

În acest an, primarul Bill de Blasio și-a respectat promisiunea de a organiza din nou petrecerea de Revelion în Times Square și, la ora locală 23:59, a dat startul numărătorii inverse înainte de intrarea în noul an. Petrecerea a avut loc în fața unui număr limitat de spectatori, doar 15.000 de persoane, în locul celor 60.000 care participau de obicei, iar toți participanții din acest an au trebuit să îndeplinească două condiții: să fie vaccinați cu schemă completă împotriva noului coronavirus și să poarte măști sanitare.

Globul din Times Square

Ca în fiecare an, a fost nevoie de 60 de secunde pentru ca din vârful unui stâlp înalt de 20 de metri să coboare o sferă geodezică, luminoasă și acoperită cu plăcuțe din cristal, având un diametru de 3,5 metri și o greutate de peste cinci tone. În secunda care a marcat intrarea în noul an 2022, globul din Times Square s-a stins, pentru a lăsa locul unui scurt foc de artificii, în aplauzele, uralele și îmbrățișările petrecăreților.

Conform tradiției, peste 1,3 tone de confetti conținând mesaje de Anul Nou au fost aruncate de pe acoperișurile clădirilor din Times Square.

Spectacolul a încântat-o pe adolescenta Talyiah Green, în vârstă de 12 ani, și pe membrii familiei sale, care au venit din Florida și au mers cu automobilul mai mult de 23 de ore pentru a asista la momentul coborârii globului de cristal. "Această experiență, luminile, decorul magnific și faptul că i-am văzut pe oameni bucurându-se în acest fel, toate acestea reprezintă ceva foarte frumos", a declarat adolescenta americană.

Pandemia de COVID-19 nu i-a descurajat pe turiștii americani să vină la New York, ba chiar dimpotrivă.

Un cuplu afro-american a venit special din Memphis, Tennessee, pentru a asista la petrecerea de Revelion din Times Square. "Să vedem coborârea globului în piață era visul nostru și ne-am vaccinat special pentru acest lucru", a recunoscut Chroni Spokes în fața jurnaliștilor de la postul de televiziune AFPTV.

Convinși să se vaccineze

"La început, nu voiam să ne vaccinăm, dar atunci când am citit regulamentele impuse de autoritățile sanitare, ne-am vaccinat tocmai pentru a putea să venim aici", a adăugat tânăra americancă.

În urma creșterii bruște a numărului de infectări cauzate de varianta Omicron în ultimele săptămâni și din cauza fricii de a nu retrăi coșmarul din 2020, când orașul New York a fost epicentrul epidemiei de COVID-19 din Statele Unite, Primăria metropolei american mizează de această dată pe vaccinare și pe testare.

Vineri, guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a anunțat că peste 76.500 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, dintr-un total de 340.000 de teste efectuate, stabilind un nou record pentru acest stat american cu 20 de milioane de locuitori.

Aproape 8.000 de pacienți sunt internați în prezent în spitalele din New York. 

Mckenzie Lillard a venit și ea special din Denver, Colorado, pentru a asista la petrecerea din Times Square și spune că după ce s-a vaccinat cu doza "booster" se simte "mai puțin îngrijorată".

Dincolo de contextul pandemiei de COVID-19, Times Square a fost în acest an spațiul în care s-a petrecut, imediat după miezul nopții, transferul de prerogative între fostul primar Bill de Blasio și noul primar Eric Adams, un fost polițist afro-american ales în această funcție pe 2 noiembrie datorită programul său de combatere a infracționalității și a inegalităților socio-economice din metropola cu 9 milioane de locuitori, considerată un veritabil mozaic social și cultural.

Jurământ pe Biblie

Eric Adams, având într-o mână o fotografie a mamei lui decedate, a depus jurământul ținând cealaltă mână pe Biblie, alături de membrii familiei sale.

Petrecăreții din New York au început să se reunească încă din timpul după-amiezii de vineri în această piață emblematică din New York, unde Anul Nou este sărbătorit de la începutul secolului al XX-lea.

Piața Times Square, situată la intersecția dintre bulevardul Broadway și 42nd Street, este iluminată zi și noapte de firmele teatrelor și cabaretelor, neoane și ecrane publicitare uriașe, care i-au oferit New Yorkului reputația unui "oraș care nu doarme niciodată". Cu toate acestea, din cauza pandemiei de COVID-19, capitala culturală și economică a Statelor Unite nu și-a regăsit deocamdată efervescența legendară pe care o avea înainte de declanșarea actualei crize sanitare globale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău