În noaptea de Revelion, cantitatea de poluanți în aer a depășit de 2,7 ori norma admisibilă

  • 02 Ianuarie 18:40
În noaptea de Revelion, cantitatea de poluanți în aer a depășit de 2,7 ori norma admisibilă

Din cauza focurilor de artificii la miezul nopții, pe 1 ianuarie, cantitatea de poluanți în aer în municipiul Chișinău a depășit norma admisibilă de 2,7 ori, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții Agenției de Mediu. Potrivit specialiștilor, aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare

Pentru efectele sale colorate și vizual plăcute, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase, precum metalele ușoare neferoase magneziu, bariu, potasiu și cele grele stronțiu, plumb și crom. În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi care contribuie direct la poluarea mediului ambiant, , relatează radiomoldova.md.

Petardele și focurile de artificii elimină o încărcătură masivă de elemente chimice formând nori toxici, care rămân în atmosferă timp de mai multe zile. La miezul nopții pe 1 ianuarie 2024, poluanții din aer în municipiul Chișinău au depășit norma admisibilă de 2,7 ori, iar în prezent aceasta nu este depășită, a declarat pentru Radio Moldova, șefa laboratorului pentru calitatea aerului, Natalia Platon.

„Cei mai mulți poluanți au fost depistați de specialiști la miezul nopții la 1 ianuarie. În prezent poluanții nu depășeșesc norma admisibilă. Aerul a fost poluat cu monoxid de carbon, dioxid de sulf. Aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare”, a spus Natalia Platon.

La 1 ianuarie 2023 norma admisibilă la miezul nopții a fost depășită de 3,7 ori comparativ cu 2,7 ori la 1 ianuarie 2024, notează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:1,03 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău