În Marea Britanie a început carantina la hotel pentru rezidenții veniți din state cu "risc ridicat"

  • 15 Februarie 2021 11:25
 În Marea Britanie a început carantina la hotel pentru rezidenții veniți din state cu

În Marea Britanie a început luni carantina obligatorie la hotel pentru rezidenții veniți din state considerate cu "risc ridicat de COVID", măsură ce vizează să evite "importul" de variante ale noului coronavirus mai rezistente la actualele vaccinuri, relatează AFP și BBC.

Începând de luni, rezidenții britanici sau cetățenii irlandezi care sosesc în Anglia venind din cele 33 de țări de pe "lista roșie" - cuprinzând toată America Latină și din Africa de sud, dar și Portugalia și EAU - vor fi obligați să se cazeze la un hotel, unde să rămână sub supraveghere timp de 10 zile.

Călătorii veniți din alte țări trebuie și ei să se carantineze zece zile, dar pot face acest lucru și acasă.

Prețul "sejurului de carantină" la unul din cele 16 hoteluri intrate deocamdată în programul convenit cu guvernul - și care trebuie rezervat în prealabil - este de 1750 de lire (aproape 2000 de euro), inclusiv testarea de coronavirus, întrucât "beneficiarii" trebuie să prezinte și un test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de pornirea spre Anglia și să repete testul în a doua și a opta zi de carantină.

Pentru un adult suplimentar sau un copil de peste 12 ani prețul crește cu 650 de lire, iar pentru un copil între 5 și 12 ani - cu 325 de lire.

"Contravenienții" riscă sancțiuni severe de până la 1000 de lire (1125 euro) amendă pentru lipsa testului negativ la sosire și de până la 10.000 de lire sterline pentru cei care încearcă să eludeze carantina la hotel. Mai mult, cei care ascund faptul că au trecut printr-o "țară de risc" riscă 10 ani de închisoare.

 Rezervarea hotelului și înscrierea la teste se fac pe un portal guvernamental special. Guvernul britanic a rezervat deja aproape 5000 de camere, cifră care ar putea crește în scurt timp la 58.000.

Guvernul din Scoția a decis aplicarea acelorași măsuri ca în Anglia, extinse însă la toate sosirile. În Scoția sunt disponibile 1300 de camere de hotel.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a comentat duminică, întrebat în legătură cu aceste diferențe, că nu ar fi "proporționat" să se impună carantina la hotel tuturor celor care vin în Anglia.

Măsura stârnește oricum neliniște în rândurile personalului de la hoteluri, având în vedere riscul ca acestea să se transforme în focare, mai ales din cauză că nu pot fi aerisite suficient.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău