În localitatea Molovata a fost instalat un sistem fotovoltaic pentru aprovizionarea gospodăriilor cu apă

  • 20 Septembrie 13:55
În localitatea Molovata a fost instalat un sistem fotovoltaic pentru aprovizionarea gospodăriilor cu apă

În localitatea Molovata, raionul Dubăsari, a fost instalat un sistem fotovoltaic care pune în funcțiune stația de pompare a apei și asigură alimentarea cu apă a gospodăriilor din sat, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD Moldova, satul Molovata este așezat chiar pe malul râului Nistru, însă din cauza secetei și a vremii nefavorabile, localitatea se confrunta în ultimii ani cu problema aprovizionării gospodăriilor cu apă. O soluție a fost instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 24 kW pentru pomparea apei și transportarea acesteia către sat.

Primarul localității Molovata, Igor Brânza, speră că sistemul va permite micșorarea prețului pentru un metru cub de apă. „Economiile făcute planificăm să le investim în amenajarea unei zone pentru depozitarea deșeurilor și înverzirea parcurilor din sat. Prin acest proiect am modernizat instalația de pompare a apei, utilizând energia regenerabilă și ne dorim să înverzim localitatea, contribuind astfel la protejarea mediului”, a spus Igor Brânza.

Sistemul fotovoltaic instalat beneficiază de un mecanism de contorizare netă, ceea ce înseamnă că surplusul de energie este livrat în rețea și ar putea fi utilizat mai apoi la necesitate, cum ar fi în perioada rece a anului, când se produce mai puțină energie de la soare.

Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD cu asistența financiară a Suediei. Astfel, localitatea a participat la un concurs organizat de proiect și a câștigat un grant în valoare de 16 mii de dolari SUA, la care a contribuit cu încă peste 17 mii de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău