În loc de majorare, Guvernul pregătește optimizarea salariilor la stat

  • 03 Mai 2017 12:58
În loc de majorare, Guvernul pregătește optimizarea salariilor la stat

Salariații din sectorul bugetar, în special cei din domeniul educației continuă să spere într-o majorare mai semnificativă a salariilor. Aceasta, însă, este puțin probabilă în acest an, pentru că statul cheltuie exagerat pentru plățile salariale, susține Guvernul de la Chișinău.

Protestele angajaților din învățământ au forțat Guvernul să adopte unele decizii, prin care aceștia vor putea beneficia de salarii ceva mai mari. Astfel, o decizie a Executivului prevede majorarea salariului angajaților instituțiilor de învățământ finanțate de la buget și salarizaților în baza Rețelei tarifare unice, relatează Mold-Sreet.

Aceștia au obținut, începând cu 1 mai, un spor la salariul de funcție în cuantum de 100 lei, iar de la 1 septembrie 2017 vor beneficia de o majorare a salariilor de 10%, anunță Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).

Totodată, instituția anunță că, potrivit prevederilor legislației și reieșind din indicatorii atinși în anul precedent, salariile lunare ale cadrelor didactice, începând cu 1 septembrie 2017, vor fi reexaminate și se vor majora cu 5,3%. În plus, promite că la rectificarea bugetului pentru anul 2017, Guvernul va examina posibilitatea identificării mijloacelor financiare suplimentare pentru alte majorări ale salariilor.

În același, timp Guvernul recunoaște în Memorandumul suplimentar cu privire la politicile economice si financiare asumat în relația cu FMI că nu are bani pentru majorarea cheltuielilor pentru salarizare.

Potrivit Executivului, principala cauză a acestui rezultat a fost aprobarea Legii privind reforma sistemului de pensii în decembrie 2016, care prevede aplicarea unor reguli generale privind contribuțiile sociale pentru toate categoriile de angajați din sectorul public.

Totodată, se precizează că în acest an cheltuielile salariale din sectorul public vor atinge valoarea de 12.461 milioane lei, depășind cu 537 milioane lei, (cu 4,5%) ținta indicativă de 11.924 milioane lei, "din cauza reformei sistemului de pensii".

În același timp Guvernul susține că a lansat un program complex de reformă a administrației publice, ce se va finaliza în toamna anului 2017, pentru a se reuși implementarea lui în bugetul pentru anul 2018.

Premierul Pavel Filip susține însă că de situația creată în domeniul salarizării sunt de vină fostele guvernări, fără a preciza care anume.

„Pe parcursul anilor, în mod populist și netransparent, au fost operate modificări pentru anumite categorii, fiind subminată integritatea și viabilitatea sistemului de salarizare. Din aceste considerente am solicitat elaborarea unui nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Avem nevoie de un sistem de salarizare unitar, echitabil și puternic”, a declarat Pavel Filip în cadrul în cadrul ședinței grupului de lucru privind reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

Conceptul acestei reforme este deja gata și va fi realizată după principiul ”plată egală pentru muncă egală”, unde salariul de funcție este corelat cu valoarea postului. Totodată, aceasta presupune reducerea nivelului de complexitate a sistemului de salarizare, prin majorarea ponderii salariului de funcție din salariul total, ceea ce va contribui și la sporirea atractivității pentru tinerii specialiști.

Se mai prevede aplicarea principiilor sistemului de salarizare în bază de performanță pentru majoritatea categoriilor de angajați, unde sistemul de salarizare va permite creșteri pe orizontală în funcție de performanță și experiență; - creșterea gradului de uniformitate, transparență și protejarea sistemului unitar de salarizare față de intervențiile posibile, prin aplicarea legii salarizării unice, cu reguli clare.

Autorii proiectului promit că noul sistem de salarizare va avea un caracter unitar și uniform, va fi echitabil și coerent, corelat nemijlocit cu performanța muncii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău