Opinii | În legislativul Găgăuziei va fi creată o majoritate dintre reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor și susținătorii bașcanului Irina Vlah

  • 20 Septembrie 2021 13:51
Opinii | În legislativul Găgăuziei va fi creată o majoritate dintre reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor și susținătorii bașcanului Irina Vlah

Alegătorii din Găgăuzia au ales la scrutinul local de ieri 17 din cei 35 de deputați în Adunarea Populară de la Comrat, urmând ca în 12 circumscripții să se desfășoare turul doi de scrutin, iar în alte șase să fie repetat primul tur, din cauza prezenței reduse la urne. Observatorii din regiune anticipează că, cel mai probabil, în legislativul Găgăuziei va fi creată o majoritate dintre reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor și susținătorii bașcanului Irina Vlah, transmite Radio Chișinău.

Scrutinul pentru Adunarea Populară de la Comrat s-a desfășurat în 35 de circumscripții uninominale, iar în șase dintre acestea rata de participare a fost mai mică de o treime, astfel încât va fi repetat turul întâi. Dintre celelalte 29 de circumscripții, în 12 va fi organizat turul doi peste două săptămâni, deoarece niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor.

Prezența redusă la vot în unele circumscripții este, cel mai probabil, cauzată de faptul că pretendenții la funcția de legiuitor local nu au reușit să convingă electoratul, a comentat pentru Radio Chișinău directorul Centrului ”Piligrim-Demo”, care a monitorizat procesul electoral, Mihail Sirkeli. Potrivit acestuia, campania electorală a fost, în general, destul de anostă, iar ziua alegerilor – calmă.

Din cei 17 candidași care au învins din primul tur, potrivit rezultatelor preliminare, 10 sunt independenți, șase reprezintă Blocul comuniștilor și socialiștilor, iar unul este candidat al Partidului Acasă Construim Europa. Cel mai probabil, în Adunarea Populară va fi formată o majoritate dintre socialiști și susținătorii bașcanului Irina Vlah, consideră Mihail Sirkeli.

Partidele politice nu s-au implicat în scrutinul pentru Legislativul din Găgăuzia. Cu excepția Blocului comuniștilor și socialiștilor, care a avut peste 20 de candidați și a Partidului PACE cu doi concurenți, alte formațiuni politice nu și-a desemnat reprezentanți. Analistul politic Veaceslav Berbeca explică aceasta prin faptul că sistemul electoral și tradițiile din regiune promovează candidații independenți. În plus, el menționează că electoratul din Găgăuzia, tradițional, votează partidele de stânga, pro-ruse, astfel că alte formațiuni nu au considerat potrivit să se implice.

Turul doi de scrutin și repetarea primului tur în circumscripțiile unde rata de participare a fost mai mică de o treime vor avea loc la 3 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău