În Italia vor avea loc noi alegeri legislative în primăvara anului viitor

  • 29 Decembrie 2017 08:59
În Italia vor avea loc noi alegeri legislative în primăvara anului viitor

Președintele Italiei, Sergio Matarella, a dizolvat ieri parlamentul, ceea ce deschide calea pentru alegerile legislative din primăvara anului viitor. Decizia a fost luată în ultima ședință a Senatului, după ce nu s-a putut asigura cvorumul necesar supunerii la vot pentru un proiect legislativ care ar fi permis acordarea automată a cetățeniei italiene copiilor născuți în peninsulă. 

Cel de-al XVII-lea legislativ italian și-a încheiat ieri activitatea. După ce l-a primit la Președinție pe premierul Paolo Gentiloni, și pe președinții Camerei Deputaților și Senatului, Laura Boldini și Paolo Grasso, șeful statului, Sergio Matarella, a dizolvat parlamentul. Este actul final care duce spre alegeri, fixate pentru 4 martie 2018. Noile Camere se vor reuni până în 23 martie pentru a-și alege noii președinți. De astăzi, Italia este practic în campanie electorală. Parlamentul și-a închis ușa, însă guvernul nu pleacă în vacanță. Deci actualul premier, Paolo Gentiloni, va fi cel care se va ocupa de chestiunile principale în următoarele luni.

În condițiile în care va fi foarte greu însă să se ajungă la o coaliție între principalele trei forțe politice, dreapta, centru-stânga și naționaliștii din mișcarea "5 stele", ceea ce nu exclude riscul unui legislativ cu o majoritate clară, președintele republicii italiene, Sergio Matarella, preferă să îl mențină pe actualul prim-ministru, Paolo Gentiloni. Oricum, va fi nevoie de noi consultări din partea șefului statului, după alegerile din 4 martie, pentru a ajunge la o majoritate de susținere a noului executiv, de noi tratative între partide și chiar posibile noi alegeri, fie în iounie sau iulie, fie în octombrie sau noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău