În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea

  • 20 Octombrie 2022 15:19
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea

Situația pentru ocupantul rus în Herson e extrem de dificilă, moralul forțelor ruse aflate în importantul oraș strategic din sudul Ucrainei fiind la pământ. Informațiile britanice: rușii iau în considerare o retragere majoră, scrie defenseromania.ro.

Potrivit serviciilor ucrainene, în Herson se află în prezent între 20.000 și 25.000 de soldați ruși.

Armata rusă e aproape blocată pe malul Niprului, ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Forțele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să rămână imobilizate pe malul drept (vestic) al Niprului.

Șefa administrației militare ucrainene a orașului Herson, Galina Lugova, într-un interviu acordat postului internațional Europa Liberă și citat de agenția Unian, spune că moralul trupelor ruse e la pământ.

„În prezent situația din Herson e foarte complicată și tensionată. Potrivit surselor în oraș sunt între 20.000 și 25.000 de soldați ai Federației Ruse, speriați și distruși psihic”, a precizat oficialul ucrainean.

Situația dificilă din Herson e confirmată chiar de Moscova, dar mai nuanțat. Generalul Serghei Surovikin, cel care e la comanda „operațiunii militare speciale” din Ucraina, a admis la televiziunea rusă că „situația poate fi descrisă ca fiind tensionată” în timp ce ucrainenii „nu renunță la încercările de a ataca dispozitivele ruse”.

Cert e că avansul ucrainenilor de la începutul contraofensivei, la finalul lunii august și începutul lunii septembrie, a fost unul fulminant.

Doar din 9 octombrie până în prezent ucrainenii au eliberat peste 1.170 de kilometri pătrați în direcția Herson, cam cât au ocupat rușii în 5 luni.

În pregătirea ofensivei, Ucraina a distrus podurile și a tăiat căile de acces către Herson.

Cucerirea Hersonului ar deschide Ucrainei ușa către Crimeea

Pe fondul avansului ucrainean, ocupantul rus a anunțat „evacuarea” a 50-60.000 de civili din Herson. Moscova estimează că operațiunea va dura aproximativ 6 zile, ceea ce ar însemna un ritm uriaș, de 10.000 de evacuați pe zi.

Rămâne de văzut dacă forțele de ocupație ale Federației Ruse se vor retrage din Herson, odată cu avansul ucrainenilor, ori vor rămâne să înfrunte trupele eliberatoare ucrainene. În contraofensiva din est, rușii au evitat confruntările și s-au retras în momentul în care încercuirea lor era aproape iminentă.

Pierderea Hersonului ar fi însă o lovitură uriașă pentru Rusia.

Hersonul reprezintă o poartă către Crimeea, obiectivul ocupării regiunii fiind unul primordial încă din primele zile ale invaziei.

Totodată, pierderea Hersonului ar permite Ucrainei să blocheze canalele care alimentează cu apă potabilă din Nipru peninsula Crimeea.

Informațiile britanice: rușii iau în considerare o retragere majoră

Cel mai recent raport de informații al Ministerului Britanic al Apărării se concentrează pe evacuarea locuitorilor din Herson pe malul stâng al râului Nipru. Ei consideră foarte neobișnuită reacția noului comandant al forțelor ruse din Ucraina , Serghei Surovikin, numit și generalul Armaghedon, care admite că situația este „tensionată și dificilă”.

”Această mișcare indică probabil că autoritățile ruse iau în considerare serios o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru. Provocarea cheie a oricărei operațiuni de retragere a Rusiei ar fi trecerea trupelor și a echipamentului lor peste râul de 1.000 de metri lățime.

Având în vedere că toate podurile au fost grav avariate, Rusia se va baza probabil foarte mult pe podul temporar pe care l-a construit lângă Herson în ultimele zile și pe unitățile militare de feriboturi cu pontoane care operează în mai multe locații, se arată în raport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău