În Egipt a fost descoperit mormântul unei soții de faraon

  • 12 Decembrie 2014 13:58
În Egipt a fost descoperit mormântul unei soții de faraon

O echipă de arheologi franco-egipteană a descoperit mormântul reginei Karomama, soția unui faraon aparținând celei de-a 22-a dinastii (945-715 a.C.), în zona monumentelor din Luxor, la aproximativ 700 de kilometri sud de Cairo, a informat joi Ministerul Antichităților din Egipt.Echipa care a colaborat cu experți austrieci a descoperit mormântul în sanctuarul dedicat…

O echipă de arheologi franco-egipteană a descoperit mormântul reginei Karomama, soția unui faraon aparținând celei de-a 22-a dinastii (945-715 a.C.), în zona monumentelor din Luxor, la aproximativ 700 de kilometri sud de Cairo, a informat joi Ministerul Antichităților din Egipt.

Echipa care a colaborat cu experți austrieci a descoperit mormântul în sanctuarul dedicat reginei Tuya, mama faraonului Ramsés al II-lea, amplasat la rândul său în interiorul templului lui Ramesseum, de pe malul de vest al Nilului, potrivit Agerpres.

'Numele (Karomama) era scris într-un cartuș, fapt ce arată că avea rangul de regină', a declarat pentru EFE șeful echipei, Christian Leblanc, care a declarat că 'mormântul era demult căutat'.

Această descoperire va contribui la aflarea mai multor lucruri despre Karomama, care deținea titlul de 'soție divină', și despre 'relațiile cu sacerdoții din Amon', a precizat Leblanc, care a precizat că există puține piese arheologice care îi poartă numele.

'Nu este vorba de o descoperire spectaculoasă din punctul de vedere al istoriei artei, ci din perspectiva istoriei egiptologiei', a conchis el.

În interiorul camerei mortuare au fost găsite rămășițe ale unor ofrande și fragmente de statuete 'ushabti', care purtau titlul 'soție divină', fapt ce confirmă că mormântul aparține reginei Karomama.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău