În Chișinău s-a deschis primul centru municipal de vaccinare
-
01 Aprilie 2021 11:46
Primul centru municipal de vaccinare, deschis în afara unei instituții medicale, și-a început, astăzi, activitatea în Chișinău. Acesta are o capacitate de a imuniza zilnic până la 1200 de persoane. Deocamdată, vaccinarea are loc în baza unei liste prealabile înt. Autoritățile din sănătate, anunță, însă, că va funcționa și programarea online, numai dacă vor dispune de suficiente doze de vaccin anti-COVID.
Centrul de vaccinare a fost deschis într-o clădire oferită spre folosință cu titlu gratuit de către Academia de Studii Economice din Moldova. Acesta se află în centrul Capitalei. Directorul Spitalului municipal “Sfânta Treime”, Oleg Crudu, a menționat că în cadrul centrului există șase cabinete de imunizare. Fiecare are capacitatea de a vaccina câte 200 de persoane pe zi.
El are o capacitate maximă la moment de 1200 de pacienți pe zi. Va lucra de la ora 8.00 până la 18.00. În centru activează 26 de angajați. Sunt patru posturi de medic, șase posturi de vaccinare cu asistente medicale și o echipă de operatori. De asemenea, există o echipă de dispecerat care va asigura fluxurile de pacienți. Noi o să primim seara la ora 17.00 lista persoanelor care se vor vaccina a două zi.
Programarea online va fi disponibilă când vom avea mai multe doze de vaccin, susține medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban, membru al Comitetului Coordonator al Campaniei naționale de imunizare anti-COVID. Până atunci se va merge pe liste întocmite de instituții sau organizații.
La primele etape, adică la etapele I și la cea unde pot fi incluse unele instituții, desigur că vor merge cu liste de persoane pentru a fi cât mai bine organizat. Atunci când va fi necesitatea, deja, pentru populația generală, pentru unele contingente de persoane care nu pot fi organizate sub liste de instituții, va fi disponibilă programarea pentru fiecare cetățean. Această programare va fi extrem de ușoară, într-un timp foarte scurt. O vom prezenta când la fi lansată. Pot să vă spun cu certitudine că ea a fost pilotată și poate fi pusă în aplicare. Doar așteptăm momentul când va fi disponibil și vaccinul ca să putem organiza procesul de vaccinare la cel mai înalt nivel.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat, miercuri, că a extins campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru persoanele din grupa a II, cum a fi adulții cu vârsta peste 60 de ani și a persoanele cu morbidități. Alexei Ceban a precizat că la etapa a doua de imunizare urmează să fie deschise mai multe centre de vaccinare.
Etapa II noi putem să o declarăm etapizată. Noi nu putem declara etapa II la nivel de fiecare contingent. Desigur că vor fi unele prioritizări, spre exemplu, persoanele din educație, persoanele de peste 60 de ani și/sau cu morbidități. Deci vor fi prioritizate de către centrele de vaccinare. La etapa I sunt 115 centre de vaccinare. Pentru etapa II vor fi activate 330 de centre, iarăși în funcție de disponibilitatea vaccinului.
La începutul săptămânii ANSP a distribuit 14.400 de doze de vaccin anti-COVID-19 către instituțiile medico–sanitare publice teritoriale, din lotul de 50.400 de doze AstraZeneca, donate de România.
Până acum peste 40 de mii de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19.