În certificatele de naștere vor fi înscrise doar naționalitățile și etniile existente în Clasificator

  • 14 Martie 2017 18:39
În certificatele de naștere vor fi înscrise doar naționalitățile și etniile existente în Clasificator

În actele de naștere ale cetățenilor Republicii Moldova vor fi înscrise, la solicitarea acestora, doar naționalitățile și etniile care sunt prevăzute în legislație.

Serviciul Stare Civilă a prezentat pentru consultări publice Clasificatorul naționalităților și etniilor. În acesta sunt înregistrate 95 de naționalități și 62 de apartenențe etnice, scrie BIZLAW.

În prezent, legislația permite înscrierea în actele de stare civilă a naționalității/apartenenței etnice la declararea proprie a cetățeanului, fără a fi necesară prezentarea unor documente justificative în acest sens. Implementarea Clasificatorului naționalităților și etniilor va asigura înscrierea științifică corectă a informației în actele de naștere.

Autorii proiectului susțin că în multe cazuri noțiunile de ”naționalitate” și ”apartenență etnică” sunt confundate, deși acestea sunt diferite. Potrivit acestora, ”naționalitatea” vizează un stat, o națiune și reprezintă un grup etnic care a evoluat în timp formându-și statul propriu. Totodată, ”naționalitatea” este și apartenența unui individ la o națiune/un stat pe teritoriul căruia locuiesc mai multe etnii. În ceea ce privește ”apartenența etnică”, aceasta presupune o construcție socioculturală a unui grup etnic, în legătură cu atitudini și concepții specifice.

Astfel, conform clasificatorului, la rubrica naționalitate angajații Serviciului de stare civilă trebuie să noteze, de exemplu, moldovean, român, rus etc., iar la apartenență etnică-  găgăuz, rom, tătar etc.

Potrivit datele prezentate de Biroul Național de Statistică, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate 99 de etnii. Totodată, la Biroul Relații Interetnice sunt acreditate 93 de organizații, care reprezintă 50 de etnii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Ploaie ușoară
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău