În ce măsură sunt pregătiți medicii din localitățile R.Moldova pentru asistarea bolnavilor cu COVID-19 la dimiciliu

  • 10 Aprilie 2020 14:32
În ce măsură sunt pregătiți medicii din localitățile R.Moldova pentru asistarea bolnavilor cu COVID-19 la dimiciliu

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19, de astăzi, sunt tratați la domiciliu de către medicul de familie. În timp de unii lucrători medicali susțin că au fost instruiți cum să supravegheze bolnavii contaminați și ce tratament să le administreze, alții abia azi dimineață au aflat despre ordinul ministerului Sănătății.

La Centrul de Sănătate din Bulboaca, raionul Anenii Noi, activează trei medici de familie. Șeful centrului, Ion Guza, ne-a comunicat că toți medicii au fost instruiți online despre modul cum urmează să trateze la domiciliu pacienții cu forme ușoare de COVID-19.

„De către ministerul Sănătății toți medicii au fost instruiți online cu protocolul clinic pentru că o să fie tot tratamentul prin telefon. Noi nu avem cazuri până ce. Pacienții cu suspecții după confirmarea diagnozei o să fie indicat tratamentul conform protocolului clinic doar prin telefon.”

În satul Crihana Veche, din raionul Cahul, situația este incertă. Medicii de familie au aflat abia, astăzi, despre faptul că urmează să trateze prin telefon pacienții cu COVID-19. Nu au fost instruiți, dar nici dotați cu echipamente de protecție individuală, ne-a spus asistenta medicală, Nina Armanu.

„Ordinul este primit abia, astăzi, și noi nu avem nici cu ce face față lucrului acesta. Echipament nu avem, mănuși nu avem. Nu știu cum o să decurgă. Ei nu știu încă nimic. Cred că luni o să știm ceva precis. Astăzi nu știm nimic. Nu au fost instruiți. Cred că pe parcurs o să-i instruiască și o să ne dea echipamente. N-avem absolut nimic. Au adus câteva mănuși și gata. Umblăm cu o mască toată săptămâna. Avem suspecți, avem în carantină. La telefon noi îi monitorizăm. Îi sunăm, îi întrebăm care este temperatura.”

Tot online au fost instruiți medicii din satul Sofia, raionul Drochia. Potrivit șefului Centrului de Sănătate, Victor Plăcintă, în sat nu sunt cazuri confirmate de COVID-19, iar cei suspectați sunt monitorizați la telefon de către medicii de familie. El s-a arătat îngrijorat de riscul înalt de infecție în rândul personalului medical, însă a menționat că se întreprind măsuri pentru prevenirea infecției.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, persoanele infectate cu COVID 19 care suferă de maladii cronice, femeile gravide și copii vor fi în continuare spitalizați. Ceilalți care manifestă forme ușoare vor fi tratați la domiciliu în baza unei fișe de monitorizare în care se va duce evidența pe parcursul a 14 zile. De asemenea, pacienților li se va pune la dispoziție un film despre cum trebuie corect să-și măsoare temperatură și frecvența respirației.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău