În Căușeni va fi deschis un laborator pentru efectuarea testelor COVID

  • 27 Ianuarie 2022 15:05
În Căușeni va fi deschis un laborator pentru efectuarea testelor COVID
Foto: Ministerul Sănătății

Din săptămâna viitoare, va începe să funcționeze laboratorul pentru efectuarea testelor COVID-19 din Căușeni, care va prelua pentru prelucrare o parte din probele din regiunea de sud a țării. Declarația a fost făcută astăzi de Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

La rândul său, șeful Centrului de Sănătate Publică Căușeni, Andrei Cazacioc, a afirmat că acest laborator este de mult așteptat. „Suntem pe ultima sută de metri de pregătiri. Luni mai avem niște acțiuni de instruire și amenajare și, ulterior, planificăm să începem lucrul. Inițial vom avea doi angajați în cadrul laboratorului, însă, după necesitate, vom mări personalul. La fel și cu numărul de teste. Numărul probelor prelucrate va putea fi majorat, după caz”, a explicat Andrei Cazacioc pentru MOLDPRES.

În prezent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică efectuează teste de laborator pentru COVID la Bălți, Cahul, Soroca și Comrat. Recent și-a început activitatea laboratorul din Edineț, care ia pentru prelucrare o parte din probele din nordul țării.

După Căușeni, în cel mult o lună, va începe să funcționeze și laboratorul de la Centrul de sănătate publică Chișinău.

„Acum laboratoarele activează la 50% din capacități, însă există rezerve. Dacă vor începe să funcționeze structurile de la Căușeni și Chișinău, ne vom descurca cu toate probele care vin de la instituțiile medicale, precum și de la populație. În toate aceste laboratoare vor putea fi efectuate teste și contra plată, conform tarifelor aprobate de Guvern”, a rezumat șeful ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău