În capitală ar putea fi creat un centru de plasament republican pentru copii străzii

  • 10 Iunie 2016 16:46
În capitală ar putea fi creat un centru de plasament republican pentru copii străzii

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului propune crearea, în Chișinău, a unui centru republican de plasament temporar specializat, pentru minorii depistați fără supraveghere pe străzile orașului și care abandonează frecvent domiciliul.

Potrivit datelor Direcției, circa 75% din copiii care practică vagabondajul și cerșitul pe teritoriul capitalei, sunt originari din alte raioane și în aceste condiții autoritățile municipale nu pot interveni în soluționarea cazurilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcție, copiii originari din alte raioane ale țării sunt în evidența autorităților tutelare locale. După depistarea acestor copii în pe străzile capitalei, specialiștii Direcției, sesizează autoritatea tutelară din localitatea de unde provine copilul și îi transportă, împreună cu colaboratorii de poliție din capitală în localitățile de baștină.

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției, lipsa unor servicii specializate, atât la nivel de municipiu, cât și la nivel de republică, împiedică soluționarea problemei copiilor ce practică un mod de viață stradal. În consecință, acțiunile întreprinse de autoritățile tutelare și organele de drept nu se soldează cu rezultate și nu produc schimbări esențiale în comportamentul acestor copii. Aceștia se reîntorc la scurt timp în capitală, continuând modul de viață antisocial.

Propunerea Direcției vine în contextul mai multor sesizări parvenite în adresa autorității tutelare teritoriale Chișinău din partea cetățenilor, partenerilor neguvernamentali, avocatului poporului etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău