În atenția absolvenților! Detalii despre admiterea în învățământul profesional-tehnic și cel superior

  • 13 Iulie 2020 16:19
În atenția absolvenților! Detalii despre admiterea în învățământul profesional-tehnic și cel superior

Pe 13 iulie, a fost lansat concursul de admitere în cele 91 de instituții de învățământ profesional-tehnic, iar perioada de depunere a dosarelor va dura până la 31 iulie, în colegii și Centre de excelență, și până la 7 august – în școli profesionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în vederea unei bune organizări, ministerul de resort a aprobat o serie de măsuri pentru prevenirea infecției de COVID-19. „Oferta educațională în învățământul profesional-tehnic este de circa 20 mii de locuri, dintre care 50% sunt cu finanțare bugetară. Pentru detalii recomand a consulta pagina web oficială a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, accesându-se partea învățământul profesional-tehnic, după care se va alege câmpul „Admitere””, a explicat oficialul, potrivit sursei citate.

În ceea ce ține de învățământul superior, ministrul a anunțat că organizarea admiterii la programele de studii superioare de licență și master se va desfășura în regim online, utilizând diverse instrumente de tehnologii informaționale, accesibile și necesare pentru siguranța candidaților și a cadrelor din comisiile de admitere. „Universitățile urmează să implice cât mai puține cadre universitare pentru procesul de depunere a dosarelor, ca excepție acceptându-se prezența fizică pentru depunerea dosarelor a unui număr foarte mic de candidați, care nu dispun de mijloacele digitale respective din cauza situației economice precare”, a relevat Igor Șarov.

În această sesiune de admitere, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a stabilit pentru toate universitățile termene comune de organizare și desfășurare a concursului de admitere pentru studii superioare de licență.

„Depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunțarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituția aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august, conform unui orar cu accesul etapizat stabilit de instituție, în diverse blocuri de studii, cu respectarea cerințelor sanitar-epidemiologice și protecție de COVID-19 pentru cadre și studenți. Anunțarea rezultatelor finale se va face pe 20 august”, a informat ministrul Educației.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituții publice de învățământ superior. Conform datelor statistice, în anul trecut de studii, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău