În așteptarea deciziei CC. Deputați: Suntem pregătiți pentru ambele scenarii

  • 15 Aprilie 2021 08:15
În așteptarea deciziei CC. Deputați: Suntem pregătiți pentru ambele scenarii

Deputații au păreri contradictorii atunci când este vorba despre necesitatea dizolvării Parlamentului. În timp de reprezentanții PAS spun că au fost întrunite toate condițiile pentru a dizolva Legislativul, socialiștii spun că dacă nu vor exista presiuni pe judecătorii Curții Constituționale, atunci decizia Înaltei Instanțe ar trebui să fie în favoarea menținerii în vigoare a actualului Parlament. În timp ce PAS și PSRM își pasează reciproc responsabilitatea crizei politice în care ne aflăm, reprezentanții Platformei DA spun că formațiunea lor este pregătită pentru ambele scenarii, notează IPN.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate anticipează o decizie a Curții Constituționale în favoare președintelui țării, care a depus sesizarea privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului.

„Luând în considerare că toate condițiile prevăzute de Constituție au fost îndeplinite, ne așteptăm la un răspuns afirmativ, altfel nici nu ne adresam la Curte. Au expirat 90 de zile din data de 23 decembrie și 45 de zile de la prima nominalizare a candidatului la funcția de premier. Deci, Parlamentul poate fi dizolvat, ca să mergem la alegeri anticipate și să îndeplinim voința poporului”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1.

De cealaltă parte, socialiștii spun că șeful statului ar trebui să contribuie la deblocarea crizelor politice, iar actualul președinte nu ar fi făcut nimic altceva decât să mimeze identificarea unor soluții. Din aceste considerente, deputații PSRM spun că judecătorii Curții ar trebui să dea câștig de cauză Parlamentului.

„Noi am adus toate argumentele pentru a demonstra că nu sunt întrunite circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Aducem argumente că președintele Sandu a mimat procedurile prevăzute în Constituție. Expirarea termenelor nu poate fi imputată Parlamentului, inacțiunea s-a manifestat din partea președintelui”, a spus deputatul PSRM, Vasile Bolea.

În același timp, deputații Platformei DA spun că formațiunea este pregătită pentru un nou scrutin parlamentar, indiferent când ar urma să fie organizat acesta.

„Oricare ar fi decizia, noi o vom respecta. Alegerile anticipate sunt inevitabile, dar până atunci suntem într-un haos total și cineva trebuie să și-l asume. Cei care nu au acceptat ideea noastră de a învesti un Guvern anticriză pentru o perioadă determinată de timp, să-și asume acest haos ”, a spus deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea șefului statului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. Dacă judecătorii Curții vor decide că există temei pentru a dizolva Legislativul, acest lucru se va întâmpla după expirarea stării de urgență.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău