În Antarctica se înregistrează pentru prima dată temperaturi de peste 20 de grade Celsius

  • 13 Februarie 2020 19:57
În Antarctica se înregistrează pentru prima dată temperaturi de peste 20 de grade Celsius

În Antarctica s-a înregistrat în premieră absolută o temperatură de peste 20 de grade Celsius, transmite The Guardian.

Recordul de 20,75 grade Celsius măsurat de cercetătorii brazilieni în Insula Seymour în 9 februarie este aproape cu un grad întreg peste precedentul record, de 19,8 C, înregistrat pe Insula Signy în ianuarie 1982 și este precedat de nivelul maxim de 18,3 grade Celsius măsurat în zona continentală a Antarcticii.

Oamenii de știință care colectează datele de la stațiile de monitorizare izolate o dată la trei zile spun că aceste recorduri sunt "incredibile și anormale". Carlos Schaefer, care lucrează în cadrul proiectului guvernului brazilian Terrantar care monitorizează impactul schimbării climatice asupra calotei glaciare, a spus că temperatura în Antarctica, în Insulele South Shetland și arhipelagul James Ross din care face parte și insula Seymour este haotică în ultimii 20 de ani.

După ce în primul deceniu al secolului s-a produs o răcire atmosferică, acum se produce o încălzire rapidă. Cercetătorii din programul brazilian antarctic sunt de părere că acest fenomen ar putea fi influențat de curenții oceanici El Ni?o. Efectele diferă pe cuprinsul Antarcticii, care cuprinde zone terestre, insule și porțiuni oceanice de la sud de latitudinea 60 de grade. În această regiune se află aproximativ 70% din apa proaspătă a planetei sub formă de zăpadă și gheață. Dacă s-ar topi toată, nivelurile mărilor ar crește cu 50-60 de metri, dar asta va dura multe generații.

Experții ONU prognozează că nivelul apelor oceanului vor crește cu 30cm - 110 cm până la sfârșitul secolului, în funcție de eforturile oamenilor de a reduce emisiile și de sensibilitatea calotei glaciare. Deși ghețurile se topesc în fiecare vară într-o oarecare măsură, cercetătorii spun că acest fenomen a devenit mai vizibil în ultimii ani, când temperaturile au crescut mai rapid în timpul iernii. Se prespune că aceasta a determinat declinul cu peste 50% al coloniilor de pinguini chinstrap care sunt dependenți de ghețurile marine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău