În Alaska, șeful diplomației americane acuză China că ''amenință'' stabilitatea mondială

  • 19 Martie 2021 08:45
În Alaska, șeful diplomației americane acuză China că ''amenință'' stabilitatea mondială

Acțiunile Chinei "amenință ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială", a declarat joi șeful diplomației americane, Antony Blinken, în deschiderea unei întâlniri de două zile cu omologii săi chinezi în Alaska, notează AFP.

"Vom discuta despre îngrijorările noastre legate de acțiunile Chinei în Xinjiang", unde Washingtonul acuză Beijingul de "genocid" împotriva musulmanilor uiguri, "în Hong Kong, Taiwan, despre atacuri cibernetice contra Statelor Unite și constrângerea economică împotriva aliaților noștri", a adăugat el în fața celui mai înalt responsabil pentru diplomație al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, și a ministrului de externe Wang Yi.

 

"Fiecare dintre aceste acțiuni amenință ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială. De aceea, nu este vorba doar de probleme interne și ne simțim obligați să discutăm despre acestea", a adăugat el, ca răspuns la adresa Chinei care susține că nu sunt de resortul diplomației.

Alături de el, consilierul președintelui Joe Biden pentru securitate națională a ținut să menționeze că Statele Unite nu doresc un "conflict" cu China, ci sunt "deschise unei concurențe dure".

"Vom lupta mereu pentru principiile noastre, pentru poporul nostru și pentru prietenii noștri", a avertizat Jake Sullivan la Anchorage.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău