În ajunul falimentului celor trei bănci, în circumstanțe dubioase au dispărut documente importante (Revista presei)

  • 22 Decembrie 2017 09:55
În ajunul falimentului celor trei bănci, în circumstanțe dubioase au dispărut documente importante (Revista presei)

Revista presei din 22 decembrie 2017

Portalul MoldNova face o sinteză a Raportului Kroll-2. Frauda bancară cu implicarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a avut loc în decurs de cel puțin 3 ani – 2012-2014 – și a totalizat 2,9 miliarde de dolari, oferiți prin credite frauduloase. Din această sumă, 2,6 miliarde de dolari (sau aproape 90%) au fost împrumutate de companii din „Grupul Șor”. Banii ajungeau în special în Letonia, iar aproximativ 2 miliarde au fost întoarse în Moldova. Compania americană constată că aproape un miliard de dolari este suma care a fost furată. Ilan Șor a coordonat împrumuturile de la cele trei bănci, precum și transferurile lor peste hotare. În ajunul falimentului celor trei bănci, în circumstanțe dubioase au dispărut documente importante privind împrumuturile acordate companiilor din „Grupul Șor”, rezumă portalul MoldNova.

Dodon visează la o revoluție, titrează aceeași publicație, care crede că socialiștii pun la cale nu numai cum să obțină cât mai multe mandate la viitoarele alegeri parlamentare din anul 2018, ci și cum să organizeze o revoluție. Autorul face referire la mesajul ce poate fi dedus dintr-un interviu al președintelui Dodon, care a folosit asemenea sintagme și expresii precum „vărsare de sânge”, „7 aprilie 2009” și a subliniat că PSRM nu va mai ieși pur și simplu în stradă, ci cu un scop foarte bine definit. Deputatul socialist Vladimir Țurcan, de asemenea, susține că PSRM este pregătit pentru orice. Publicația atenționează că socialiștii ar putea să joace pe sentimentul general de nemulțumire a cetățenilor față de nivelul de trai.

Statele Unite sunt dezamăgite pe faptul că autorităților moldovenești nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneția și au decis trecererea de la sistemul electoral proporțional la cel mixt, a declarat Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, citat de Adevărul. „Decizia Comisiei de la Veneția a fost destul de clară - un sistem mixt nu este potrivit pentru Republica Moldova”, a subliniat James Pettit la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Portalul Deschide.md preia un fragment din interviul președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, acordat agenției Moldpres. Liderul democraților afirmă că decizia de a schimba cinci miniștri și un vicepremier a fost luată în urma mai multor consultări și că în urma remanierilor se așteaptă ca să dinamizeze respectivele domenii de activitate și să treacă la o nouă etapă de dezvoltare a lor. Vlad Plahotniuc spune că va ține departe Guvernul de tot ce se întâmplă pe scena politicului.

Comentând remanierile guvernamentale ale PD, publicistul Nicolae Negru scrie că „e greu de crezut că înlocuirea vicepremierului George Bălan cu o persoană care abia urmează să studieze dosarul transnistrean, va face să crească eficiența negocierilor și găsirea mai rapidă a unei soluții în problema transnistreană. Potrivit autoului, e discutabil și faptul că includerea lui Leancă, Tănase, Gaburici lor în componența Guvernului poate fi considerată drept „depolitizare” a guvernului. Deși numirea lui Leancă în funcția de vicepremier pentru Integrarea Europeană întărește Guvernul pe această direcție, din punct de vedere electoral îl vulnerabilizează, căci Leancă era prim-ministru exact în perioada când s-a comis furtul miliardului. Ulterior, el a declarat că fusese obstrucționat de unele instituții ale statului și era neputincios în fața fraudei de proporții enorme. Popularitatea sa a ajuns la pământ în urma acestor mărturisiri. Într-o măsură mai mică, de furtul miliardului este legat și numele lui Chiril Gaburici, care, în calitatea sa de premier, a pus semnătura sub o garanție de 5,4 miliarde de lei pentru creditarea BEM din rezervele BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău