În Africa, Ebola e tratată cu paracetamol

  • 28 Octombrie 2014 10:28
În Africa, Ebola e tratată cu paracetamol

Cum se explică faptul că în Africa, deși tratamentul e ridicol de rudimentar, rata mortalității de Ebola nu este la cote amețitoare? Un expert în domeniu ne-a dat explicațiile.

După trei săptămâni de la internarea infirmierei spaniole Teresa Romero în spital, medicii spun că este vindecată și că virusul, în cazul ei, a fost învins. Întrebarea care se pune cel mai des acum este: ce tratament a vindecat-o pe Teresa, care a avut posibilitatea să primească cea mai bună îngrijire, un antiviral experimental și ser de la un pacient supraviețuitor? 

Am stat de vorba cu un expert în domeniu, care a confirmat că după vindecare, un pacient care a fost infectat cu Ebola nu mai poate contagia alte persoane.

Profesorul dr. Angel Gil de Miguel este expert în medicină preventivă și sănătate publică, pro-rector al Universității Rey Juan Carlos din Madrid.

L-am rugat să ne explice de ce nu s-a găsit nici un tratament potrivit sau un vaccin imptriva Ebola, deși prezența virusului se cunoaște din 1976.

„De atunci până astăzi am avut infecții și epidemii, dar numai în Africa. Acum a ajuns în Africa Occidentală, această parte a Africii care are relații comerciale cu lumea numită dezvoltată, cu economia de piață, și e adevărat că până nu ajunge la noi în Spania, în Statele Unite sau în Marea Britanie, nu ne alertăm.

"Dintr-o dată ne dăm seamă că ne poate afecta și începem să ne îngrijoram, pentru că până acum părea că nu poate exista decât în Africa”, spune Angel Gil de Miguel.

 

Africa tratează bolnavii cu paracetamol, Europa cu medicamente experimentale

Profesorul ne explică și cum funcționează tratamentele, care în Africa, în cele mai multe cazuri se limitează la paracetamol. 

„În Africa se aplică tratament paleativ pentru că nu există alte mijloace. Și aici s-a folosit paracetamol, încercând, în cazul Romero, să se coboare febra, dar s-a introdus și tratament cu serul unui pacient care a depășit boala și conține anticorpi, până când organismul sau începe să își producă proprii anticorpi.

"Astfel, are un instrument de atac al virusului. Dar nu e un tratament de vindecare, ci de ajutor pentru a câștiga timp în faza de producere de anticorpi. Acesta nu e suficient, trebuie introduse antiviralele, acele medicamente care se folosesc în cazul altor viruși asemănători și care ajută la scăderea cantității de virus din corp. Astfel, organismul poate luptă cu boala”.

Prof. dr. Angel Gil de Miguel consideră că, având în vedere rata mortalității de 50% a virusului Ebola, în Africa nu se înregistrează totuși un număr mare de persoane decedate. O afirmație care surprinde, iar argumentele principale se referă tocmai la sistemul imunitar al populației de pe acest continent.

Africanii care depășesc 40 de ani sunt oameni foarte puternici

”Din fericire, în Africa, virusul nu are o capacitate de transmitere foarte mare, pentru că am avea și mai multe cazuri. Ceea ce vedem în Africa este faptul că populația este puternică.

"În multe țări ca Liberia sau Sierra Leone, mortalitatea infantilă este foarte mare. Mor mulți copii până la 5 ani, dar cei care supraviețuiesc sunt foarte puternici și îi ajută să aibă un sistem imunitar mult mai puternic decât al nostru.

"Au depășit probleme diverse de sănătate și asta este o selecție naturală. Vorbim în Sierra Leone de o speranță de viață de 40 și ceva de ani, jumătate față de Uniunea Europeană!

"Oamenii care depășesc vârstă asta sunt foarte puternici. De aceea, vedem că 50% depășesc boală într-un mod, să zicem, acceptabil.”

Prof. dr. Gil de Miguel afirmă că „50% dintre bolnavi pot să moară și acest lucru trebuie să-l oprim. Ar trebui să le oferim dotarea necesară pentru că măsurile de combatere să fie la standardele pe care le avem în Europa sau SUA și să putem reduce capacitatea de contaminare a virusului” .

De ce nu face lumea dezvoltată suficient pentru Africa și de ce se grăbește tocmai acum să găsească un vaccin împotrivă virusului Ebola?

"Ne îngrijorăm doar când apare un caz în Europa sau SUA"

„Reactionăm când avem un caz în Spania, în Statele Unite, când ne dăm seama că poate ajunge aici. Doar atunci începem să ne îngrijorăm. Eu cred că această situație depinde de interese economice, comerciale.”

Expertul critică: „În mod lamentabil, abandonăm oamenii, deși este o responsabilitate, mai ales atunci când vorbim despre o lume globalizata și solidară, dar niciodată nu este adevărat.

"Lăsăm oamenii să moară și reacționăm după 30 și ceva de ani pentru căutarea soluțiilor de vindecare a unei boli. Ne implicăm când ne afectează direct, abia când o vedem aproape, spunem că trebuie să facem ceva. Este injust și ar trebui să vedem cine este responsabil pentru asta, dar suntem cu toții responsabili.” 

După primul caz de infectare cu Ebola în Spania, prof.dr. Angel Gil de Miguel consideră că în această parte a lumii, spitalele și personalul medical sunt pregătite: „În mod evident, eu cred că în Europa suntem pregătiți pentru astfel de situații.

"Este adevărat că aici în Spania, nu ne așteptam la așa ceva, chiar dacă se vorbea despre virus.

"În acest moment, însă, se acționează corect, prin comisia de experți și cu un protocol strict”, mai spune prof.dr. Angel Gil de Miguel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău