În acest an Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare estimează o recoltă de 230 de mii de tone de struguri tehnici și peste 110 de mii de tone de struguri de masă

  • 03 Octombrie 2023 16:18
În acest an Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare estimează o recoltă de 230 de mii de tone de struguri tehnici și peste 110 de mii de tone de struguri de masă

În mijlocul campaniei de recoltare a strugurilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare estimează o recoltă de 230 de mii de tone de struguri tehnici și peste 110 de mii de tone de struguri de masă. Recolta de struguri tehnici este mai mică în acest, dar mai calitativă, transmite Radio Chișinău.

Anul acesta, recolta de struguri pentru vin va fi mai mică față de anul trecut cu aproximativ 50 de mii de tone, fiind estimată la 230 de mii de tone de struguri de vin.

În schimb, se estimează o cantitate mai mare de struguri de masă - cu  10 mii de tone în plus față de anul trecut – 100 mii tone.

Prețurile de comercializare a strugurilor de vin variază de la 3 la 6 lei, a spus șefa Serviciul politici în sectorul vitivinicol, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Liliana Dascaliuc.

„Consiliul pe produs al filierei vitivinicole a făcut niște estimări și la o recoltă opt mii tone per hectar a recomandat o sumă de achiziționare de 6,5 lei/kg pentru soiurile europene și cca 3,5 - 4 lei/kg pentru soiul Izabela”, a spus Dascaliuc.

În acest an, la soiurile de masă se înregistrează o recoltă de 10-12 tone la hectar, iar pe sisteme intensive de suport Pergola ajunge la 30-35 tone la hectar, a comunicat pentru Radio Chișinău președintele executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din R. Moldova, Evdochim Ungureanu.

Prețul la strugurii de masă pe piața internă este de 9-12 lei, iar pe cea externă sunt comercializați cu aproximativ un euro.

„Piața internă și la intermediari, alți exportatori: este 9 – 10 lei, e vorba de soiul „Moldova”. Soiurile timpurii, în luna august – septembrie s-au vândut cu 12 lei pe piață - Codreanca, Muscat, Super Extra, Victoria. Iar la export - 1 euro. Recoltarea soiului „Moldova”, care este undeva 80% din suprafața din Rep. Moldova pe piața internă e la 9 – 10lei/kg, la export a scăzut de la un euro - la 95 cenți/kg. Piața e deja supraîncărcată, exportăm în Polonia, România, în Bielorusia, Ucraina, Kazahstan...”, a declarat Ungureanu.

În Rep. Moldova sunt plantate 115 mii de hectare cu viță de vie, dintre care 75 mii de necesită reînnoirea podgoriilor și adaptarea la noile condiții climaterice, a spus șefa Serviciului politici în sectorul vitivinicol, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Liliana Dascaliuc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău