În această săptămână se așteaptă primii fulgi

  • 29 Noiembrie 2021 14:43
În această săptămână se așteaptă primii fulgi

Săptămâna curentă, care semnalează și începutul sezonului de iarnă, va fi caracterizată de temperaturi moderate, cer variabil, iar la finele perioadei sunt posibili și primii fulgi, transmite MOLDPRES conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, valorile termice diurne din perioada de referință se vor încadra între 1-13 grade Celsius, cel mai cald fiind vineri, 3 decembrie, în centrul și sudul țării. Noaptea se așteaptă ger, care însă nu va depăși limita de minus 5 grade, cel mai frig fiind tradițional la nord, notează sursa citată.

În mare parte a săptămânii se prevede cer variabil, preponderent însorit, însă la sfârșitul săptămânii se anunță și precipitații. Astfel, potrivit SHS, vineri, la nord, sunt posibile ploi de scurtă durată, iar sâmbătă și duminică, la nord și centru sunt prognozate și primele ninsori, slabe, însoțite de lapoviță.

Prima lună de iarnă, decembrie, este cunoscută în popor sub mai multe denumiri: Undrea, Andrea (luna lui Sf. Andrei), Neios (luna ninsorii), luna lui Cojoc etc. În cursul acestei luni sunt atestate mai multe începuturi de iarnă: 1 decembrie (calendarul oficial), 6 decembrie (stil nou), 19 decembrie (stil vechi) Moș Nicolae (calendarul popular), solstițiul de iarnă (Calendarul astronomic).

La sate viața economică devine mai liniștită, în timp ce manifestările spirituale legate de Crăciun și Anul Nou se intensifică. Sărbătorile și obiceiurile populare sunt specifice sfârșitului și începutului unui nou an calendaristic.

"Anul se sfârșește și gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s-a adunat apă pe semănături, dacă nu trebuie să taie copaci și tufiș, să vadă dacă vitele sunt bine îngrijite, curățite, nutrite, bine așternute, duse la aer, dacă, pe lângă nutrețul uscat, nu trebuie să se dea și rădăcini, dacă nu se poate folosi de vreo verdeață pe afară, dacă nu îngheață apa pusă pentru vite și pentru păsările din curte, dacă pomii acoperiți au destul aer. Pivnița, de mucezește câte ceva în ea, trebuie afumată cu piatră pucioasă și aerisită din când în când. Salata și alte legume, dacă e neaua puțină, se acoperă cu frunze ori cotoare de buruieni. Iarna nu e ca omul să se lenevească, ci să se odihnească după munca cea grea de peste an. Vitele trebuie ținute în curățenie deosebită și sarea să nu le-o tragem. Să se care gunoi. Când gerul e mare, ferestrele pivnițelor să se înfunde. Grajdurile să fie călduroase, căci atunci vitele mănâncă mai puțin. Pleava se opărește si, amestecată cu napi de nutreț ori cartofi, astfel se dă la vite. În chipul acesta se cruță nutrețul", este descrisă luna decembrie în “Calendarele poporului român”.

Alte semne populare indică că un decembrie cu ger bun înseamnă o vară secetoasă și călduroasă, iar ploi la Crăciun – frig la Paște. Totodată, multă zăpadă în decembrie este semn de roadă bogată de grâu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău