În această noapte R.Moldova trece la ora de vară

  • 27 Martie 2021 08:30
În această noapte R.Moldova trece la ora de vară

Acele ceasornicului vor fi schimbate în această noapte cu o oră înainte, întrucât Republica Moldova trece la ora de vară. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00, transmite IPN.

În consecință, ziua de duminică, 27 martie, va avea numai 23 de ore, ora pierdută fiind recuperată la 29 octombrie (ultima duminică a lunii), când timpul oficial al Republicii Moldova va trece de la GMT+2 la GMT+3.

Pentru prima dată orarul de vară a fost introdus pe teritoriul între Prut și Nistru în anul 1931, când Basarabia a fost parte a României. După o pauză de cca 40 de ani, Republica Moldova, împreună cu toate celelalte state din fosta URSS, a trecut din nou la ora de vară, la mijlocul anilor ‘90.

Pe parcursul anilor, au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății, în special persoanelor în etate și celor care suferă de boli cronice. Potrivit specialiștilor, din punct de vedere psihologic, nu există un pericol deosebit, însă apare totuși o reacție moderată de stres ca la orice factor de schimbare.

În februarie anul curent, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei. Parlamentarii europeni au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și să propună un plan de revizuire a acesteia, dacă se va constata că este oportun. O decizie definitivă nu a fost deocamdată luată.

Prima țară care a adoptat ora de vară a fost Germania, în 1916, aceasta fiind urmată de Marea Britanie, Belgia și Danemarca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău