În 2050, o treime din populația țării va avea peste 60 de ani

  • 03 Iulie 2013 13:26
În 2050, o treime din populația țării va avea peste 60 de ani

În mai puțin de patruzeci de ani fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova va fi la vârsta de pensionare, ceea ce va provoca grave probleme de funcționare a economiei.

Populația țării scade și îmbătrânește, iar autoritățile promit că întreprind toate măsurile pentru a îmbunătăți situația demografică. 

Mortalitatea maternă, migrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației sunt doar câteva dintre fenomenele care afectează situația demografică, a declarat astăzi, de Ziua Mondială a Populației, directorul adjunct al reprezentanței Fondului ONU pentru Populație, Boris Gâlcă.

În anul 2050 peste o treime dintre cetățeni va avea vârstă de peste 60 de ani, iar mortalitatea maternă este de peste trei ori mai mare decât angajamentele pe care și le-a asumat Chișinăul față de comunitatea mondială.

O problemă majoră pentru situația demografică a Republicii Moldova este și migrația, potrivit reprezentantului permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan.

O altă problemă este și lipsa educației sau informațiilor despre educația sexuală și reproductivă în rândul tinerilor, a declarat reprezentantul rețelei de educatori de la egal la egal, Artiom Radu.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al sănătății, Gheorghe Țurcanu susține că în Republica Moldova populația are acces la toate serviciile de sănătate reproductivă.

Amintim că potrivit unui studiu prezentat acum un an, populația Republicii Moldova s-ar putea reduce cu până la un million de oameni până în anul 2050.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău