În 2023 se așteaptă o recoltă de struguri mai mică comparativ cu anul trecut

  • 24 August 2023 11:01
În 2023 se așteaptă o recoltă de struguri mai mică comparativ cu anul trecut

Recolta de struguri din Republica Moldova în anul curent va fi cu aproximativ 10-20% mai mică decât anul trecut și va varia între 4-10 tone/ha de struguri. Acestea și alte detalii despre starea plantațiilor viticole și estimările producției globale de struguri în 2023 au fost discutate ieri, în Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței s-a comunicat despre îngrijorările referitoare la starea actuală a plantațiilor viticole. Urmare a cantităților mici de precipitații din anii 2022-2023 și pe fondul unor temperaturi extrem de ridicate din luna august, în plantațiile viticole se înregistrează stres hidric sever și moderat pentru plantele de viță-de-vie și, în cazul în care se prelungesc condițiile meteo actuale, ele ar putea duce la o diminuare a recoltei de struguri cu aproximativ 25-50 de mii de tone față de anul trecut. În prezent, starea fitosanitară a strugurilor este foarte bună și/sau bună, dar se menține riscul de afectare a strugurilor de Făinare și Putregaiul cenușiu. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea sporită a strugurilor pentru vin va începe în prima decadă a lunii septembrie.

Totodată, la ședință au fost discutate principalele provocări din sector. Astfel, s-a constatat că majorarea considerabilă a cheltuielilor pentru îngrijirea plantațiilor viticole în anul curent se datorează creșterii costurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.). Pe de altă parte, procesatorii de struguri au afirmat că pierd competitivitatea pe piețele de desfacere și puterea de concurență cu produsele din alte țări din cauza măririi prețurilor la buteliile din sticlă, la resursele energetice și alte inputuri, care influențează direct prețul produsului finit din struguri.

Calculele preventive privind cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole în anul 2023, efectuate (de către ONVV) în baza datelor livrate de mai mulți viticultori, arată că prețul de cost al strugurilor (la o recoltă de cca 8,0 tone/ha) va constitui cca 6,5 lei/kg. Urmare a situației precare atestate la vinării (ca rezultat al războiului din Ucraina), membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun ca prețurile orientative de achiziție a strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg. Recomandarea este pentru a stimula obținerea unei materii prime de  calitate, iar prețurile de achiziție să fie diferențiate în funcție de soi, destinația IGP și de calitatea strugurilor.

La capitolul export de produse vitivinicole, urmare a informațiilor prezentate, membrii Consiliului au menționat că după vânzările problematice din anul trecut (urmare a războiului din Ucraina), în primele 7 luni ale anului curent, s-a exportat un volum de 71 mln de litri de vin, cu 34% mai mult decât în 2022, în valoare de 106 mln de dolari. Totodată, s-a remarcat că prețul mediu de export în 7 luni ale acestui an s-a mărit în medie cu 12% pentru vinurile liniștite îmbuteliate și cu 2% pentru vinurile liniștite în vrac.

Cu toate că stocurile la vinării sunt mari și lipsesc mijloacele financiare disponibile pentru a achiziționa strugurii la prețuri competitive, membrii Consiliului au venit cu propunerea către viticultori și vinificatori ca aceștia să coopereze mai strâns, în bază de contracte de lungă durată, să asigure achiziționarea tuturor strugurilor din sezonul de recoltare curent, cu eșalonarea achitării și cu respectarea cerințelor expuse de către Consiliul pe produs privind prețurile de achiziție a strugurilor.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău