În 2016, numărul transplanturilor efectuate în Republica Moldova s-a dublat

  • 20 Ianuarie 2017 11:27
În 2016, numărul transplanturilor efectuate în Republica Moldova s-a dublat

În anul 2016, numărul transplanturilor efectuate în Republica Moldova s-a dublat comparativ cu 2015.

Astfel, dacă în 2015 au fost efectuate zece transplanturi renale, anul trecut numărul lor a ajuns la 22. Pentru 14 dintre acestea au fost prelevate rinichi de la donatori în moarte cerebrală, iar pentru celelalte opt – de la donatori în viață.

Vicedirectorul Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc, a declarat pentru IPN că și la capitolul transplant hepatic în 2016 situația a fost mult mai bună decât un an mai devreme. Dacă în 2015 au fost efectuate doar patru transplanturi de ficat, în 2016 au fost făcute nouă. Organele au fost prelevate de la opt donatori cadaverici și un donator în viață.

Numărul transplanturilor de cornee, la fel, aproape s-a dublat, ajungând la 28 de operații de acest tip. Cele mai multe pe parcursul anului trecut au fost transplanturile de țesut – aproape 600 la număr.

Grigore Romanciuc a mai menționat că și la capitolul donatori situația s-a îmbunătățit. „Pe de o parte, a crescut gradul conștientizării importanței donării de organe pentru salvarea vieților omenești, pe de altă parte, Ministerul Sănătății și Agenția de Transplant au întreprins măsuri de stimulare a activității coordonatorilor de transplant, care anul acesta au lucrat mai intens. În plus, a fost instituit și un grup de lucru pe lângă Ministerul Sănătății dedicat creșterii numărului de transplanturi”, spune Grigore Romanciuc. Potrivit lui, creșterea numărului de donatori a determinat direct creșterea numărului de transplanturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău