În 2016, fermierii vor primi mai puține subvenții

  • 11 Februarie 2016 19:29
În 2016, fermierii vor primi mai puține subvenții

Și în acest an fermierii moldoveni vor primi mai puține subvenții de la stat decât au solicitat.

Chiar dacă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2016 a stabilit, în premieră, un Fond de subvenționare în agricultură în mărime de 1 miliard de lei, mai mult de jumătate din acești bani vor fi folosiți pentru stingerea datoriilor din anii precedenți.

În aceste condiții agricultorii spun că vor activa în pierdere, iar ramura agricolă din Republica Moldova ar putea da faliment.

Doi ani la rând Guvernul Republicii Moldova nu a fost în stare să-și onoreze angajamentele luate la plata subvențiilor pentru producătorii agricoli. Astfel, în 2014, statul a înregistrat restanțe față de agricultori de circa 246 de milioane de lei, iar în anul 2015 deja peste 400 de milioane de lei.

În premieră pentru Republica Moldova, proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul curent prevede o mărime a fondului de subvenții în agricultură de circa un miliard de lei. Totuși, după cum a menționat noul ministru al agriculturii, Eduard Grama, în cadrul ședinței Clubului presei economice, organizat de Asociația Ziariștilor Economiști, mai mult de jumătate din acești bani vor fi folosiți pentru stingerea datoriilor din anii trecuți.

În consecință, pentru subvenționarea fermierilor din acest an vor fi alocate mai puține fonduri decât în 2015.

”Din suma totală de un miliard de lei, 15 milioane sunt preconizate pentru Oficiul național al viei și vinului, 45 de milioane reprezintă datoria statului față de producătorii de mere care au avut de suferit în urma embargoului rusesc, introdus la mijlocul anului 2014. Circa 430 milioane este datoria pentru 2015 la subvenții și restul, în jur de 500 de milioane, vor fi subvențiile pentru anul 2016” a declarat Eduard Grama.

Solicitat de Radio Chișinău, președintele federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a declarat că sumele prevăzute în acest an pentru subvenționare în agricultură sunt exagerat de mici, iar în condițiile în care autoritățile nu-și vor revizui politica în domeniu, situația din agricultură ar putea deveni catastrofală.

Expertul economic, Viorel Chivriga, crede că situația legată de subvențiile în agricultură ar putea fi redresată în cazul în care Ministerul ar asigura mai multă transparență în domeniu și nu ar permite ingerința factorului politic.

”La noi domeniul de subvenționare în agricultură este unul politizat excesiv. Și atunci fiecare vine cu viziunile entității politice din care face parte, care să-i permită să acapareze o parte cât mai mare din torta aia cu o vișină. Sunt reprezentanți cu interese diferite de cele a fermierilor de rând. Fapt ce pune într-o lumină proastă domeniul”, a declarat Viorel Chivriga.

Potrivit Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, în anul 2015 mărimea fondului de subvenționare a constituit 610 milioane de lei, cu 45de milioane de lei mai mult decât în 2014. Acesta a inclus și surse externe în valoare de 110 milioane de lei din contul Programului Comisiei Europene de suport bugetar fiscal sectorial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău