În 2015 au fost cheltuiți 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății. Unde au ajuns banii

  • 22 Aprilie 2016 13:52
În 2015 au fost cheltuiți 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății. Unde au ajuns banii

În 2015, Guvernului Republicii Moldova a cheltuit 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății.

Acești bani au fost alocați în mare parte instituțiilor publice de profil – de ordin național, raional, municipal și în Centrele Medicilor de Familie. Astfel, Expert-Grup, prin intermediul Budgetstories.md, a publicat primul infografic, dintr-o serie, care descrie câți bani au fost cheltuiți în instituțiile medicale de toate nivelele, transmite IPN.

Potrivit infograficului, în topul celor mai „scumpe” spitale se află Spitalul Clinic Republican (SCR), Institutul Oncologic, Institutul Mamei și al Copilului. Bugetele anuale ale acestora depășesc 120 de milioane lei, iar în cazul SCR – 390 de milioane de lei anual. Tot în cadrul acestor instituții, și costul cazurilor tratate este cel mai mare, iar experții se dau că părerea că aceasta ar fi probabil și din cauza complexității cazurilor tratate. De asemenea, în medie circa 1,25 milioane de pacienți au vizitat aceste instituții anual (între anii 2010 și 2016), fie pentru consultarea medicului de specialitate, fie pentru tratament, însă în mai puțin de 15% dintre vizite au fost efectuate pentru a preveni eventualele afecțiuni.

Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că numărul de vizite la Institutul Oncologic crește în medie cu 2 mii de pacienți pe an, iar incidența cazurilor de cancer crește și ea cu peste 300 de cazuri anual. Durata medie de ședere a unui pacient în spitalele naționale este de 13 zile. 62% dintre pacienți provin din mediul rural. Salariul mediu al angajaților spitalelor naționale este de circa 3500 de lei.

16% din serviciile acordate de spitalele naționale sunt contra-plată. Cele mai multe servicii contra-plată, peste 80%, se acordă la Clinica universitară stomatologică a USMF și la Policlinica Stomatologică Republicană.

Cea mai scumpă întreținere a unui pacient este la Spitalul clinic de traumatologie și ortopedie – peste 4 mii de lei. Acesta este urmat de Institutul de Ftiziopneomologie – circa 2000 de lei per pacient. Cel mai ieftin un pacient este întreținut la Institutul Mamei și Copilului cu circa 800 de lei, iar la Dispensarul republican de narcologie – cu mai puțin de 700 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău