Imunizarea anti-COVID-19 în R.Moldova | Până acum au fost vaccinate 68 de mii de persoane și doar 1,5% din acestea au prezentat efecte adverse, aproape toate în formă ușoară

  • 13 Aprilie 2021 11:53
Imunizarea anti-COVID-19 în R.Moldova | Până acum au fost vaccinate 68 de mii de persoane și doar 1,5% din acestea au prezentat efecte adverse, aproape toate în formă ușoară

73 la sută din vaccinurile Astra Zeneca distribuite pentru imunizare în Republica Moldova au fost utilizate. De asemenea au fost epuizate toate cele peste 12 mii de doze de Pfizer distribuite, iar de astăzi a început administrarea celei de a doua doze de acest vaccin.

Potrivit autorităților din sănătate, de la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 60% din  cadrele medicale. De asemenea, au fost imunitate 24 la sută din cadrele didactice și 30 % din rezidenții centrelor de plasament temporar.

În total, până acum au fost vaccinate 68 de mii de persoane.

Doar 1,5% din persoanele vaccinate au prezentat efecte adverse, aproape toate în formă ușoară, nu a fost înregistrată nicio formă gravă și nici un deces din cauza vaccinării.

Autoritățile din sănătate susțin că impactul vaccinării în R. Moldova este pozitiv, fiind în descreștere numărul de îmbolnăviri, de la 12% la 3%, în rândul lucrătorilor medicali. Eficiența AstraZeneca este 100% pentru forme grave și decese, a menționat reprezentantul ANSP, Alexei Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. 

Autoritățile nu au oferit detalii despre procurarea vaccinului chinezesc. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății Igor Curov a spus că în prezent este în proces de negociere a contractului. El a spus că mai sunt purtate discuții și cu alți producători – Pfizer, Moderna și Jonson & Jonson.

De asemenea, reprezentatul Ministerului Sănătății a confirmat donația de 182 mii de doze de vaccin rusesc Sputnik-V, dintre care 68 mii doze pentru regiunea transnistreană, iar în prezent este discutată modalitatea de transportare a acestora. 

48 de mii de doze Astra Zeneca urmează să ajungă în RM până la sfârșitul lunii aprilie, prin platforma COVAX.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău