Împrumut pentru îmbunătățirea eficienței sistemului centralizat de termificare

  • 03 Octombrie 2020 15:40
Împrumut pentru îmbunătățirea eficienței sistemului centralizat de termificare

Ministerul Finanțelor și Banca Mondială, Oficiul din Republica Moldova, au semnat Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Costul total al proiectului constituie 92 de milioane euro și are drept scop continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii termoenergetice a societății Termoelectrica, începute în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizat cu energie termică din 2015, precizează un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, citat de IPN.

În cadrul Proiectului urmează să fie optimizată platforma de generare a energiei termice și electrice prin modernizarea generării Centralei electrice cu termoficare (CET) Sursa 1, majorarea eficienței procesului de cogenerare, dezvoltarea și instalarea unui sistem informațional de management pentru Termoelectrica SA , precum și dezvoltarea și instalarea unui sistem de simulare hidraulică modern și interactiv. O altă componentă a acestui proiect prevede investiții în eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale selectate, inclusiv investițiile pilot de trecere la distribuția pe orizontală și reabilitare termică.

Instituțiile implementatoare sunt Termoelectrica SA și Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energetic, subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii. Termenul maxim de implementare este până la 31 decembrie 2025. Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv cinci ani perioada de grație. Rata dobânzii este flotantă.

Pentru a intra în vigoare Acordul de împrumut urmează a fi ratificat de către Parlament, cât și îndeplinite precondițiile stipulate în Acordul semnat cu Banca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău