Importul gazului natural prin intermediul conductei Iași-Chișinău. Cel mai probabil, regiunea transnistreană va continua să procure gaz din Ucraina

  • 30 Iunie 2021 13:35
Importul gazului natural prin intermediul conductei Iași-Chișinău. Cel mai probabil, regiunea transnistreană va continua să procure gaz din Ucraina

Din toamna acestui an, Republica Moldova ar putea importa gazul prin România, urmând ca până atunci să fie finalizate două stații care vor asigura funcționarea gazoductului Iași-Chișinău. Deocamdată, cel puțin, gazul va proveni tot de la Gazprom, iar experții admit că prețul acestuia ar putea să crească.

De la 1 octombrie, gazul destinat consumului în Republica Moldova ar urma să vină din România, care ajunge aici prin Turcia și Bulgaria, înconjurând astfel Ucraina. Directorul companiei Transgaz din România a declarat recent, fiind citat de publicația de la București, Profit, că au avut loc discuții cu Moldovagaz în această privință.

Urmează să fie finalizată punerea în funcțiune a două stații pe teritoriul României, care va permite livrarea gazului prin conducta Iași-Chișinău.

Publicația română precizează însă că e vorba de alimentarea cu gaz a regiunii din dreapta Nistrului.

Jurnalistul economic Ion Preașcă susține că, cel mai probabil, regiunea transnistreană va continua să procure gaz din Ucraina, doar că va fi nevoită deja să-l plătească, în prezent acesta este trecut ca datorie a Republicii Moldova. El a explicat că Rusia a limitat tranzitul de gaz prin Ucraina pentru a lovi economic această țară, cu care este în conflict.

Potrivit lui Ion Preașcă, din această cauză gazul s-ar putea scumpi, deoarece costul de livrare în Republica Moldova va crește.

„Gazul va fi tot de la Gazprom, cel puțin în următorii ani. Dar costurile de tranzit prin Ucraina sunt mai mici și bănuiesc că va fi impact asupra prețurilor. E greu de spus cât de mare va fi acesta. Tarifele au crescut și pentru tranzitul prin Ucraina”, a menționat Ion Preașcă.

Am solicitat și un comentariu al companiei Moldovagaz la acest subiect, dar nu am primit un răspuns. La începutul lunii iunie, directorul companiei, Vadim Ceban declara la o emisiune la RTR Moldova că este puțin probabil ca în acest an să se schimbe traseul prin care în prezent este importat gazul. El însă a recunoscut că sunt discuții cu partea română privind livrarea gazului prin conducta Iași-Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău