Implică-te, cunoaște, informează-te! | Campanie de conștientizare pentru copii a riscurilor și amenințărilor din mediul virtual
-
13 Februarie 2018 18:20
Tot mai mulți copii din R. Moldova devin victime ale crimelor și amenințărilor pe internet. Specialiștii recomandă părinților o mai mare supraveghere a activității copiilor în mediu online, precum și discuții cu aceștia pentru a le vorbi despre riscurile și consecințele contactului cu persoane necunoscute în lumea virtuală.
Centrul Internațional la Strada și Biblioteca Națională a Moldovei au încheiat campania de informare "Implică-te, cunoaște, informează-te!" menită să crească gradul de conștientizare în rândul copiilor a riscurilor și amenințărilor venite din mediul virtual.
Printre acțiunile organizate au fost și seminare interactive cu participarea unor clase de elevi adolescenți din Chișinău. Mariana este elevă la Centrul de Excelență în Industria Ușoară. Ea spune că una dintre prietenele sale a fost la un pas de a fi victimă a unui abuz sexual din partea unei persoane cunoscute pe internet.
”Băiatul i-a propus prietenei mele să urce în mașină și să meargă la o terasă în afara orașului. Ea fiind mai dezghețată, a acceptat. Au ajuns undeva într-un loc mai întunecos și el a început să îi scoată geaca. Ea atunci a început să strige foarte tare. El s-a speriat de țipetele ei și a acceptat atunci să o aducă înapoi în oraș. Mi-a povestit această întâmplare, plângea în hohote. Se simțea vinovată și rușinată în același timp ”
În astfel de cazuri, dar cu finaluri mult mai grave, pot ajunge zeci de alți tineri, avertizează specialiștii. Un studiu recent al Centrului Internațional ”La Strada” arată că fiecare al doilea copil cu vârsta între 12 și 15 ani recunoaște că s-a întâlnit în viața reală cu persoane pe care le-a cunoscut doar pe Internet.
Angela Eșanu este profesoară la Liceul Teoretic Gheorghe Asachi din Capitală și a venit la seminarul organizat la Biblioteca Națională privind siguranța pe internet împreună cu elevii clasei a 8-a D.
”M-a înspăimântat și pe mine și nici copii nu au știut că absolut toată înformație, toate fotografiile pe care le postăm pot apărea pe internet într-un moment neașteptat pentru fiecare și trebuie să fim foarte precauți. Pe rețelele de socializare și pe internet trebuie să postăm cât mai puține informații pentru a ne proteja de situații neplăcute. ”
Potrivit studiului realizate de Centrul ”La Strada” în Republica Moldova patru din zece copii cu vârsta sub zece ani au deja un cont pe rețelele sociale. Fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual. Totodată, în 16,8% din cazuri li s-au solicitat astfel de lucruri. Doar nouă la sută dintre copii se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual.