Implicarea Rusiei în doborârea zborului MH17. SBU l-a reținut pe unul dintre liderii așa-numitei „Direcții de Informații DPR''

  • 08 Iulie 2020 15:03
Implicarea Rusiei în doborârea zborului MH17. SBU l-a reținut pe unul dintre liderii așa-numitei „Direcții de Informații DPR''

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un cetățean ucrainean la Kiev, care în perioada 2014-2020 a acționat ca unul dintre „supraveghetorii” liderilor milițiilor separatiste ai așa-numitei „Republici Populare Donețk” („DPR”) - prin intermediul Direcția Principale de Informații (GRU) a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, informează defenseromania.ro.

Sursa citată notează că mass-media din Ucraina, făcând trimitere la un comunicat de presă al SBU, a precizat că cetățeanul ucrainean a fost reținut sub acuzația de participare activă la crearea așa-numitei „Direcții de Informații DPR” și a altor unități și structuri ale direcției menționate. În comunicatul de presă serviciul de informații ucrainean nu a precizat în clar numele bărbatului reținut, acesta fiind trecut cu inițialele K. K.

Persoana reținută este acuzată de comiterea mai multor infracțiuni, în baza Articolului 258-3 din Codul penal al Ucrainei (crearea unui grup terorist organizat sau a unei organizații teroriste). În cel mai scurt timp posibil, autoritățile ucrainene îl vor judeca pe acesta pentru crearea unei grupări teroriste pe teritoriul țării, mai precizează SBU în comunicatul de presă, postat pe pagina oficială de Facebook.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) are înregistrări ale convorbirilor telefonice ale bărbatului reținut, din care rezultă că acesta discuta despre neînțelegerile apărute între GRU și FSB cu privire la controlul liderilor „DPR”.

În cadrul convorbirilor telefonice, persoanele implicate menționează numele directorului FSB, Alexander Bortnikov și al adjuncților săi Andrei Burlaka și Sergey Smirnov. Totodată, în convorbirile telefonice, interceptate de SBU, se discuta și despre Vladislav Surkov, fostul consilier al lui Vladimir Putin și responsabil de invazia militară a Rusiei în Ucraina, precum și despre liderii autoproclamatei Republici Populare Donețk” („DPR”), printre care Alexander Zakharchenko și Alexander Borodai.

Potrivit SBU, liderii și reprezentanții așa-numitei „Direcții de Informații DPR” au legătură directă cu doborârea  avionului de pasageri MH17

De asemenea, o parte importantă a înregistrărilor sunt conversațiile lui K. K. cu generalul GRU, Sergey Dubinsky (nume de cod „Khmuryi”) și Leonid Kharchenko (nume de cod „Krot”) - care se află pe lista persoanelor inculpate de tribunalul internațional de la Haga, privind doborârea zborului MH17 – la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk din Ucraina – de către separatiștii pro-ruși.

Potrivit parchetului general ucrainean, persoana reținută a gestionat și o rețea de agenți, iar sub comanda și ordinele sale au fost comise o serie de acțiuni de sabotaj pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, nu în regiunile separatiste.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău