Implementarea Acordului de Asociere, la un an după intrarea în vigoare a acestuia

  • 15 Septembrie 2015 18:27
Implementarea Acordului de Asociere, la un an după intrarea în vigoare a acestuia

Combaterea corupției, reforma justiției și a sectorului financiar-bancar sunt principalele provocări ale Republicii Moldova în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care a intrat provizoriu în vigoare acum un an.

Experții, care au prezentat marți, 15 septembrie, un raport de monitorizare a realizării Acordului constată cu beneficiile părții economice a acestuia – Zona de liber schimb – se lasă așteptată din caza crizei economice interne dar și a celei din regiune.

Eșecurile principale în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană se referă la lipsa unor acțiuni ferme din partea autorităților în vederea soluționării crizei din sectorul bancar, dar și înghețarea asistenței financiare și tehnice externe de către principalii parteneri de dezvoltare a țării, potrivit raportului realizat de Asociația pentru Democrație Participativă și Expert-Grup. De asemenea, persistă incertitudinea privind implementarea zonei de liber schimb în regiunea transnistreană a țării. Analistul economic Adrian Lupușor a arătat că în primul an de realizare a acordului comerțul extern al Republicii Moldova s-a diminuat, iar motivele țin atât de situația din interiorul țării cât și cea regională.

Principalele realizări în implementarea Acordului de asociere includ adoptarea și punerea în aplicare a Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și adoptarea unor amendamente la Codul Electoral care vor îmbunătăți raportarea financiară a partidelor în timpul alegerilor. Pe de altă parte, potrivit studiului, autoritățile nu au reușit să adopte legislația necesară pentru a reforma Procuratura și Comisia Naționala de Integritate și au permis întârzieri în reformarea oficiului Avocatului Poporului.

Combaterea corupției, reforma justiției și a sistemului financiar-bancar sunt principalele provocări ale Republicii Moldova a remarcat reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chișinău Wicher Slagter. În același timp, el a remarcat că Republica Moldova nu trebuie doar să îndeplinească prevederile tehnice ale Acordului dar să le transpună în practică în așa mod încât oamenii să simtă beneficiile sale.

„Când spunem că Republica Moldova a transpus în practică anumite directive noi nu putem spune că misiunea a fost încheiată. Misiunea poate fi considerată încheiată doar atunci când  instituțiile statului funcționează în conformitate cu prevederile Acordului de asociere”, a declarat Wicher Slagter.

Amintim că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost parafat în noiembrie 2013 și semnat în iunie 2014. Acesta a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie anul trecut.

În replică, Federația Rusă a interzis importul mai multor produse din Republica Moldova, urmare apropierii Republicii Moldova de piața comunitară.

În acest an, Republica Moldova se confruntă și cu o amplă criză financiar-bancară cauzată de un presupus furt de aproximativ un miliard de dolari din câteva bănci din țară. Acesta au condus la devalorizarea monedei naționale și creșterea prețurilor, iar de mai bine de o săptămână un grup de reprezentanți ai societății civile organizează un protest non stop în centrul Chișinăului cerând demisia președintelui Nicolae Timofti, dizolvarea parlamentului și organizarea unor alegeri parlamentare anticipate. Manifestanții au instalat peste 300 de corturi și au anunțat că nu vor pleca până când nu le vor fi îndeplinite revendicările. Aceștia pichetează periodic și unele instituții de stat, în timp ce autoritățile susțin că provocarea alegerilor anticipate ar aprofunda criza politică și economică din țară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău