Imnul Europei a răsunat în premieră de 9 mai în PMAN

  • 09 Mai 2014 23:40
Imnul Europei a răsunat în premieră de 9 mai în PMAN

Mii de persoane au participat, vineri, 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale la evenimentele organizate de Primăria municipiului Chișinău cu ocazia Zilei Europei.

Fanfare militare, coruri de copii, și ansambluri de dans din diferite colțuri ale Republicii Moldova. 

În premieră în Piața Marii Adunări Naționale, în ziua de 9 mai, alături de imnul Republicii Moldova a răsunat și imnul Europei.

Celebrul vals ”Dulcea și tandra mea fiară”, introdus recent într-un top al celor mai frumoase melodii clasice din toate timpurile, în interpretarea unui grup de studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, a dat startul ceremoniilor dedicate Zilei Europei, în Piața Marii Adunări Naționale.

Printre spectatori l-am surprins pe însuși autorul creației, maestrul Eugen Doga, cu o cameră de filmat în mâini. Acesta a mărturisit jurnaliștilor că a vrut să imortalizeze momentul pentru arhiva sa personală.

Dacă prin 9 mai 1945 comemorăm trecutul, atunci prin 9 mai Ziua Europei, sărbătorim prezentul și viitorul a declarat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, care și-a exprimat speranța că această zi va fi sărbătorită, de acum înainte, fără dispute între cetățeni.

În Piață au evoluat, în premieră 12 cele mai bune fanfare, ansambluri muzicale premiate la diferite concursuri internaționale.

 Ziua Europei va continua și mâine, când  Drapelul de Stat al Republicii Moldova și Drapelul Uniunii Europene vor fi arborate în fața clădirilor Parlamentului și Guvernului.

În Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurat un Orășel European și vor fi amplasate centre informative despre statele Uniunii Europene, procesul de integrare europeană a R. Moldova, beneficiile ridicării vizelor și semnării Acordului de Asociere cu UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău