Îmbatrânirea demografică sporește procesul de depopulare a localităților din R.Moldova

  • 19 Decembrie 2017 15:31
0%
00:00:00
00:00:00

Populația Republicii Moldova îmbătrânește, ceea ce sporește procesul de depopulare a localităților. Oamenii se confruntă cu acces redus la serviciile medicale, iar morbiditatea populației este în continuare înaltă. Sunt doar câteva date ale Indicelui Integral Teritorial de Securitate Demografică pentru anii 2014-2016, lansat la Chișinău. 

Pe parcursul anilor 2014-2016, toate regiunile din Republica Moldova au avut un grad scăzut al securității demografice. Ceea ce înseamnă că rata de îmbătrânire a populației este înaltă, situația în domeniul sănătății este nesatisfăcătoare, oamenii au acces redus la serviciile medicale. Doar anul trecut, în 2016, comparativ cu anul 2014, s-a redus numărul populației apte de muncă, și s-au creat doar 50 de mii de locuri de muncă noi. Cea mai proastă situație la capitolul ocuparea forței de muncă este în raioanele din nord Ocnița, Dondușeni și Șoldănești, la celălalt pol situîndu-se municipiile Chișinău și Bălți, spune autoarea studiului, Olga Gagauz, de la Institutul Național de Cercetări Economice.

„Se constată aprofundarea inegalității social-teritoriale, apariția localităților deprivate, în care populația este lipsită de acces la locul de muncă, de infrastructura socială, ceea ce determină populația să părăsească aceste localități (...) Populația teritoriilor perifice se reduce cu ritmuri rapide atât în rezultatul sporului natural negativ, cât și a reflexului migrațional. Se constată concentrarea populației în municipiul Chișinău și raioanele centrale.”

În Șoldănești, Dondușeni, Ocnița, Hâncești, Florești, Basarabeasca, Taraclia etc se atestă o scădere a numărului populației, a serviciilor medicale și sociale, precum și a locurilor de muncă.

Indiferent dacă locuiesc mai aproape sau mai departe de Capitală, toți cetățenii Republicii Moldova ar trebui să aibă parte de condiții sociale și de sănătate bune și să fie asigurate drepturile umane în ceea ce privește accesul la infrastructura economică și socială de primă necesitate, afirmă reprezentanta Fondului ONU pentru populație în Republica Moldova, Rita Columbia.

„Cel mai important rol al acestui indicator este ca actorii care fac politicile să reducă discrepanțele dintre diferite raioane, să se asigure că oamenii din orice raion să aibă acces egal la servicii de sănătate și de protecție socială de calitate, în special pentru tineri și pentru fete, care reprezintă cele mai vulnerabile categorii.”

Demograful Valeriu Sainsus subliniază că situația demografică în Republica Moldova nu poate fi îmbunătățită într-un an sau doi. El spune că autoritățile ar trebui să dezvolte politicile în  domeniul reproducerii, iar statul ar trebui să susțină financiar familiile, chiar de la formarea lor. Demograful Valeriu Sainsus.

„Statul trebuie să fie alături chiar de la momentul când se întemeiază familia. De exemplu statele europene vin deseori cu un capital pentru familie, ceea ce pe la noi nu se prea întâmplă. Trebuie să spunem, că după anii 90, în Republica Moldova, copiii și ridicarea tinerii generații a fost mai mult pe umerii familiei, și mai puțin participă statul chiar dacă spunem că educația este gratis, pe alocuri, în egală măsură, participă și familia.”

Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016 a fost elaborat de Centrul Cercetări Demografice în colaborare cu Fondul ONU pentru populație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău