Imagini de detaliu ale Antarcticii de sub calota glaciară, dezvăluite de un nou proces de cartografiere

  • 16 Decembrie 2019 16:47
Imagini de detaliu ale Antarcticii de sub calota glaciară, dezvăluite de un nou proces de cartografiere

O nouă hartă a munților, canioanelor și văilor ascunse permanent sub calota glaciară a Antarcticii dezvăluie amănunte semnificative despre continentul austral și va contribui la formularea unor predicții cu privire la modul în care se va topi gheața antarctică într-o lume care se încălzește, conform Live Science.

De la mare înălțime, continentul înghețat din sud poate părea destul de uniform, lipsit de caracteristici, îngropat sub o calotă groasă de gheață. Însă sub gheața care s-a acumulat de-a lungul milioanelor de ani există un vechi continent, foarte similar cu toate celelalte formațiuni continentale. Caracteristicile acestui continent sunt extrem de importante pentru a anticipa cum se va scurge gheața topită și care regiuni ale Antarcticii sunt cele mai vulnerabile.

Noua hartă realizată de NASA, denumită BedMachine Antarctica, a fost obținută folosind măsurători ale mișcării gheții, măsurători ale activității seismice, precum și informații radar și de altă natură.

"Folosind BedMachine pentru a studia îndeaproape anumite sectoare sau regiuni ale Antarcticii, vei descoperi detalii esențiale, așa cum ar fi proeminențe sau adâncituri sub gheață care pot accelera, încetini sau chiar pot opri retragerea unor ghețari", susține Mathieu Morlighem, geolog la Universitatea California din Irvine, coordonatorul unei lucrări științifice despre noua hartă.

Noua hartă, publicată la 12 decembrie în jurnalul științific Nature Geoscience, dezvăluie detalii topografice anterior necunoscute, care indică modul în care ghețarii antarctici se deplasează.

Aceste detalii au "implicații majore pentru modul în care vor răspunde ghețarii (din Antarctica) la schimbările climatice. Spre exemplu, ghețarii care se deplasează prin lanțul Munților Transantarctici sunt protejați și stabilizați de crestele late ale acestor munți", conform studiului.

Înțelegerea dinamicii gheții antarctice devine extrem de importantă într-o lume care se încălzește. Dacă întreaga gheață din Antarctica s-ar topi, nivelul oceanului planetar ar crește cu 60 de metri (!), conform Centrului național de date cu privire la gheață și zăpadă din SUA. Chiar și dacă o mică porțiune din calota glaciară antarctică s-ar topi, efectele ar putea fi devastatoare.

Printre datele obținute pentru realizarea acestei hărți se numără și dovezi despre cel mai adânc canion de pe Pământ. Prin studierea fluxului de gheață care se scurge anual printr-o regiune îngustă, denumită Denman, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest canion trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 3.500 de metri sub nivelul mării pentru a putea conține volumul de apă înghețată care-l străbate. Astfel, acest canion este mult mai adânc decât Marea Moartă, cea mai joasă regiune expusă de pe Terra, care coboară până la 432 de metri sub nivelul mării, conform Centrului de cercetări Oceanografice și Limnologice al Israelului (limnologia este o ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul fenomenelor care au loc în apele interioare stătătoare: lacuri și bălți, atât cele naturale cât și cele artificiale, așa cum sunt lacurile de acumulare).

Această nouă hartă oferă noi informații exacte despre care zone ale calotei glaciare antarctice sunt mai expuse riscului de a aluneca în ocean în deceniile și secolele care vor veni, conform autorilor săi.

sursa: agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău