Ilegalități la achiziția gazului? Maia Sandu: Sunt false aceste acuzații

  • 08 Iunie 2023 08:44
Ilegalități la achiziția gazului? Maia Sandu: Sunt false aceste acuzații

Republica Moldova nu produce gaze naturale, iar tariful la gaz depinde de prețul de achiziție de pe piața internațională. În plus, în perioada rece a anului, când prețurile erau ridicate, au fost cumpărate volume de gaz, care au rămas în stocuri, iar acum acest gaz trebuie consumat. Este explicația președintei Maia Sandu la întrebarea de ce nu scad mai mult tarifele la gaz în condițiile unor prețuri mici de achiziție pe piața internațională. În plus, șefa statului se arată convinsă că toate achizițiile de gaze naturale au avut loc conform legii, în pofida speculațiilor lansate în spațiul public privind eventuale fraude, notează IPN.

Șefa statului spune că autoritățile de la Chișinău nu pot influența tarifele la gaz, întrucât Republica Moldova nu produce gaze naturale, ci este dependentă de prețul de achiziție de pe piața internațională.

„Noi cumpărăm gaze naturale din afara țării. Când prețul a crescut pe piață, n-am avut ce face, a trebuit să cumpărăm la un preț mai înalt, dar am oferit compensații și atunci eu am contribuit, pentru că am mers pe la tot felul de parteneri și i-am rugat să ne dea bani și am oferit în prima iarnă 3 miliarde de lei compensații, în a doua iarnă 5 miliarde de lei compensații. Sunt bani mari. Pentru că nu producem gaze naturale și n-avem cum să influențăm acest preț. Regulatorul trebuie să ajusteze prețurile și să se convingă că nu se comit abuzuri. Guvernul și eu, prin politica externă, rugăm partenerii să ne ajute atunci când suntem într-o situație dificilă”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Președinta Maia Sandu mai spune că Republica Moldova mai are stocuri de gaze naturale, cumpărate la prețuri ridicate, care trebuie achitate prin tarif.

„Iarna a fost blândă și au rămas anumite cantități, nu exagerate, dar oricum sunt cumpărate la un preț mare. Respectiv, acum prețul merge în jos, Energocom cumpără gaze la un alt preț și se calculează prețul gazelor care au rămas și prețul gazelor cumpărate acum. Așa cum alte Guverne au cumpărat gaz la 2000 de dolari și acum trebuie să răscumpere acest gaz, așa și noi avem niște cantități care au rămas din iarnă”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu respinge orice acuzații lansate în spațiul public privind eventuale ilegalități comise la achiziția gazului. Șefa statului spune că cifrele demonstrează corectitudinea prețului achitat.

„Sunt false aceste acuzații. Vreau ca cei care pornesc această vorbă să aducă măcar o probă. Dacă vedeți cifrele corecte, Guvernul, în iarnă, a reușit să cumpere gaze naturale la prețuri un pic mai mici decât prețurile de pe piață. Cei care sunt vizați trebuie să-i dea în judecată pe cei care scornesc astfel de minciuni, pentru că nu se operează niciodată cu cifre concrete. Când se operează cu cifre, e clar pentru toată lumea că n-a fost nicio fraudă”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 16,73 lei pentru un metru cub de gaz. Cu 8% TVA, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 18,06 lei. Decizia ANRE intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău