Ilan Șor a anunțat despre formarea Blocului politic „Ș.O.R” (Revista presei)

  • 26 Iunie 2023 09:47
Ilan Șor a anunțat despre formarea Blocului politic „Ș.O.R” (Revista presei)

Liderul Partidului „ȘOR”, fugarul Ilan Șor a anunțat despre formarea Blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări”, cu denumirea prescurtată – Blocul „Ș.O.R”, scrie NewsMaker. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul hotărârii Curții Constituționale de a declara Partidul „ȘOR” în afara legii și „la solicitarea și rugămintea a mai mult de jumătate din populația Moldovei”. Ilan Șor susține că obiectivele blocului sunt: de a obține victoria la alegerile locale, prezidențiale și parlamentare, dar și de a face tot posibilul pentru ca Moldova să devină bogată, prosperă.

Despre dizolvarea Partidului Șor și consecințele hotărârii Curții Constituționale, ZDG a discutat cu avocata Viorica Grecu. Avocata constată  că nu puteau fi trecute cu vederea probele privind finanțare din exterior a Partidului Șor, mai ales în contextul războiului din Ucraina. După hotărârea Curții Constituționale  Partidului Politic Șor, partidul nu mai are drepturi și obligații. (…) În cazul în care  partidul are anumite datorii și dacă vor rămâne active, legea prevede că sunt transmise statului”, a explicat avocata Viorica Grecu.

Chiar a doua zi după ce magistrații Curții Constituționale au interzis așa-zisul partid Șor, la orizont sau, mai concret, în centru Chișinăului și-a făcut apariția o forță nouă – apolitică, de data aceasta - care poate pune la o nouă încercare stabilitatea Republicii Moldova -„Forța Fermierilor” - o asociație fondată nu demult, ce a spulberat, cu tractoarele sale, momentul de respiro și perspectiva unei vacanțe estivale pentru guvernanți, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.  După publicist era de presupus că fermierilor le va ajunge cuțitul la os, nici până la război ei nu au fost răsfățați cu subsidii, explozia prețurilor, inflația, apoi și seceta i-au lovit cel mai tare pe ei... Guvernul le-a mers în întâmpinare, a îndeplinit revendicările legate de plata subsidiilor până la sfârșitul lunii iulie, , dar mai e nevoie de circa 700 de milioane de lei, conform estimărilor făcute de asociație, pentru a supraviețui economic și a-și salva afacerile, iar în bugetul public lipsesc acești bani. Nicolae Negru subliniază că problema trebuie privită și din alt unghi de vedere, nu doar financiar sau electoral: fermierii aparțin unei categorii deosebite de cetățeni, pe care dacă îi pierdem, punându-i în situația de a-și căuta norocul prin alte părți, țesătura socială a satului va fi afectată iremediabil, va suferi schimbări „organice”. 700 de milioane de lei nu e o sumă mare! Fermierii le merită pe deplin. Ar fi o investiție sentimentală, poate nerentabilă, poate nu întru totul rezonabilă, dar esențialmente umană, în zorii unei lumi cu intelect artificial, conchide editorialistul de la Ziarul Național.

Sărăcia scoate tinerii din sate, titrează DW. Portalul atrage atenția că populația Republicii Moldova îmbătrânește într-un ritm accelerat - trag alarma statisticile de două decenii, iar tinerii, în special din regiunile rurale, continuă să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. De la începutul anului 2014 populația se află în continuă descreștere, atingând 2,6 milioane de locuitori la începutul anului 2022. În același timp, se observă și o diferență de mentalitate între generații, tinerii se declară mai mult pro-vestici, iar cei mai în vârstă, în pofida agresiunii Rusiei, susțin prietenia între Moscova și Chișinău. Fenomenul devine mai vizibil cu cât te îndepărtezi de capitala Republicii Moldova. DW a realizat un reportaj cu tinerii din satul Cocieri despre viața la sat și cum își văd viitorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău