Ilan Shor sparge tăcerea (AUDIO)

  • 19 Martie 2015 16:36
Ilan Shor sparge tăcerea (AUDIO)

Ilan Șor a adus acuzații grave mai multor politicieni pentru faptul că au pornit o campanie de denigrare a sa.

Fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, omul de afaceri Ilan Shor, respinge orice implicare a sa în decapitalizarea instituției și explică situația gravă de la Banca Socială și Banca de Economii prin crearea artificială de către mai multe peroane interesate a unei diversiuni economice.

În cadrul unu briefing în care și-a făcut publică poziția cu referire la scandalul din jurul creditelor neperformante de la cele două bănci, Ilan Șor a adus acuzații grave mai multor politicieni pentru faptul că au pornit o campanie de denigrare a sa.

Ilan Shor, care figurează ca și bănuit în dosarul Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, declară că în perioada în care a activat ca și președinte al consiliului de administraiție al BEM a întreprins toate măsurile pentru a nu permite un eventual faliment al băncii. El a declarat că plasamentele în valoare de peste 10 miliarde de lei, efectuate de Banca de Economii la Banca Socială, au fost legale și în corespundere cu practicile bancare. Mai mult, potrivit lui Ilan Shor prin aceste acțiuni s-a încercat regruparea mai multor credite neperformante, pentru a spori veniturile BEM.

90% din creditele care au fost acordate în timpul cât eram președinte la BEM au fost întoarse iar celelalte 10% sunt rentabile. Mai mult, 47% din credite erau nerambursabile și am reușit să reducem cifra pâna la 25 %. Și asta grație plasamentelor efectuate la Banca Socială. Problema a fost provocată artifical în 2014, în timpul campaniei electorale, când mai mulți politicieniau speculat faptul că nu sunt bani în bancă. În lumea modernă acesta se numește diversiune economică”, a declarat Ilan Shor.

În cadrul aceleiași conferințe de presă Ilan Shor l-a învinuit pe liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon de declarații mincinoase, menite să inducă în eroare ancheta, reproșându-i în același timp că l-ar fi trădat, deși în campania electorală din 2011 pentru  funcția de primar al capitalei l-a susținut masiv financiar pe Dodon.

”Igori Nicolaevici, ne cunoaștem foarte bine. Înainte aveam viziuni comune, comunicam mult. Era la începutul carierei dumneavoastră politice. Eram apropiați. În 2011 v-am ajutat cu bani ca să puteți desfășura campania electorală pentru alegerile locale. Împreună am petrecut la nunta mea, la ziua mea de naștere, iar acum faceți aceste declarații. Nu am vrut să fac publice mai multe detalii, dar dacă veți continua cu denigrările, va trebui să spun mai multe. Minciuna pe care o distribuiți acum în presă e nedemnă de dumneavoastră. E  jignitor și ofensator”, a menționat Ilan Shor.

Ilan Shor a recunoscut că toate companiile sale, dar și firmele partenere au contractat credite la Banca Socială, dar au fost rambursate la termen și la ziua de astăzi nu are nicio datorie față de Bancă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău