IL GIORNALE: După "invazia" lui Merkel sosește "dictatul" Bruxelles-ului

  • 09 Decembrie 2014 10:49
IL GIORNALE: După

IL GIORNALE - "Țările trebuie să facă tot posibilul pentru a remedia ceea ce lipsește pentru respectarea regulilor Pactului de Stabilitate".

Dictatul vine din partea președintelui Eurogrup, Jeroen Djisselbloem, care s-a referit exclusiv la cazurile Italiei, Franței și Belgiei.

"Ținând cont de circumstanțe, Comisia a decis să acorde mai mult timp pentru respectarea angajamentelor bugetare fixate de Pactul de Stabilitate și Creștere, iar țările trebuie să asculte cu atenție indicațiile date. Respectarea regulilor Pactului de Stabilitate și Creștere este crucială pentru dobândirea credibilității, atât în interiorul Eurogrup, cât și în afara acestuia. Vom reveni la aceste trei țări în martie pentru o evaluare finală", a spus olandezul, care a adăugat: "Trebuie să fie clar că aceste țări trebuie să facă tot posibilul pentru a recupera decalajele pe care le au".

Avertismentul lui Djisselbloem a sosit la o zi distanță de lovitura dată de cancelarul Angela Merkel, care a spus duminică că "reformele din Franța și din Italia sunt insuficiente". Frază care l-a înfuriat mult atât pe Renzi, cât și întreg guvernul italian.

"Cancelarul Merkel - a declarat secretarul pentru afaceri europene Sandro Gozi - ar face mai bine să-și concentreze atenția asupra cererii interne, asupra lipsei de investiții sau a dezechilibrelor balanței de plăți germane, aducând astfel o contribuție importantă la bunul mers al Europei". Un punct de vedere împărtășit și de secretarul președinției, Graziano Delrio: "Logica temelor pentru acasă nu mai are niciun sens. Și nici notele. Acum, înainte de a se uita în casa altuia, fiecare trebuie să-și facă mai întâi ordine în propria casă. Datoria italiană este sustenabilă, în timp ce excesul de excedent german creează probleme terților", a conchis ferm Delrio.

Articol de Nico Di Giuseppe
Traducerea: Cătălina Păunel

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău