IGSU vine cu recomandări în contextul avertizării meteo de instabilitate atmosferică

  • 02 Iulie 17:32
IGSU vine cu recomandări în contextul avertizării meteo de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până pe 3 iulie, ora 21:00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni.

 
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul de timp 02.07.2024 ora 13:30 – 03.07.2024 ora 21:00, pe arii extinse, începând din nordul țării și treptat cu extindere în raioanele centrale și parțial sudice, se prevăd averse însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.
 
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc.
 
În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.
 
Persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.
 
Salvatorii recomandă ca, în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.
 
O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor. Părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.
 
Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.
 
În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților, mai spun cei de la IGSU.
 
În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,66 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău