Igor Munteanu | Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto

  • 12 Iulie 2018 14:06
Igor Munteanu | Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto

Republica Moldova a făcut numeroase cedări în fața regimului separatist de la Tiraspol și i-a oferit mai multe facilități fără a cere nimic în schimb. Totodată, Federația Rusă blochează reglementarea conflictului transnistrean. Acestea sunt câteva dintre concluziile unor studii pe problematica transnistreană, realizate de IDIS „Viitorul”.

Republica Moldova se confruntă cu o mișcare de separatism pe o parte a teritoriului său suveran, reiterează experții IDIS „Viitorul”.  Ei spun, de asemenea, că în ultima perioadă, așa-zisa diplomație de la Tiraspol a devenit mai incisivă și promovează interesele Federației Ruse.

„Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto. Nu este o entitate înghețată, nimic nu este înghețat în acest conflict înghețat. Rusia în acest moment este un stat  care blochează reglementarea conflictului, pentru că evită orice discuție asupra demilitarizării, este parte a acestui conflict și pentru că sponsorizează direct regiunea transnistreană”, a declarat directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Expertul Ion Tăbârță consideră că Republica Moldova nu a avut o poziție consecventă în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. „Dacă să ne referim la documentele de ordin social-economic și administrativ, ele mai degrabă țin de normalizarea relațiilor dintre cele două maluri de Nistru, la nivelul cetățenilor de rând, însă ele nu apropie reglementarea politică a acestui conflict, ci duce la o localizarea acestuia. Această abordare la coș a  problemei transnistrene reprezintă o nouă capcană pentru Chișinău și nu reprezintă o soluție care ar duce la reglementarea politică a conflictului. Chișinăul ar trebui să condiționeze, ca Tiraspolul să aibă anumite obligațiuni clare, că vom discuta și problema statutului. Pe de o parte noi semnăm aceste decizii, iar ei își întăresc identitatea lor statală și scopul major pentru ei rămâne independența”, a subliniat Ion Tăbârță.

Experții mai consideră că slăbiciunea Republicii Moldova în negocierile privind problema transnistreană este politizarea în exces a acestui proces.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chişinău
16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:26 %
Vint:4,6 m/s
Mon
10 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău