Igor Munteanu: Statul este asaltat de DINO (Revista presei)

  • 08 Octombrie 2018 10:04
Igor Munteanu: Statul este asaltat de DINO (Revista presei)

Revista presei - 8 octombrie.

Ilan Șor ar fi finanțat studiile făcute în Marea Britanie de către mezinul lui Iurie Leancă, relevă Ziarul de Gardă. El ar fi plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Potrivit JurnalTV, două dintre transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare în rulajele unei companii utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Moldova va fi din nou criticată în Parlamentul European, titrează Ziarul de Gardă, care citează raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere al R. Moldova cu UE. Europarlamentarii urmează să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice, scrie Ziarul de Gardă.

Și Evenimentul Zilei observă că „nimeni nu discută cu Republica Moldova până după alegeri. La nivelul Uniunii Europene există suspiciuni și preocupări care, cu certitudine, nu se vor schimba”. Potrivit expertului Iulian Chifu, „argumentele prezentate de Republica Moldova în trei cazuri problematice, prezente în relația cu Uniunea Europeană – cazurile de condamnare a lui Vlad Filat și de necondamnare a lui Ilan Șor, adoptarea votului mixt și nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău – nu sunt convingătoare în comunicarea cu UE. „Suma acestor trei, la care putem adăuga chestiunea cu spălare de bani cu acea amnistie fiscală, povestea cu cetățenia dată pe investiții etc, toate aceste lucruri atârnă greu în orice discuție astăzi privind raportul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a declarat Iulian Chifu.

Aceeași publicație atenționează că „Moscova intenționează să revitalizeze planul de federalizare a R. Moldova”. Pe măsură ce se apropie alegerile - iar falia dintre Bruxelles și Chișinău se adâncește - Rusia insistă din nou pentru federalizarea Moldovei, ceea ce i-ar consolida influența asupra Moldovei, potrivit experților citați într-o analiză a portalului Balkan Insight. Odată cu apropierea alegerilor din 24 februarie 2019, Rusia încearcă tot mai mult să convingă Chișinăul și Tiraspolul să accepte o soluționare a conflictului prin federalizare, explică Ion Tăbârță. “Faptul că Rusia l-a solicitat pe Kozak înseamnă că Moscova consideră ca este un context favorabil pentru revitalizarea acestui plan”, a adăugat expertul. El afirmă că Moscova a creat câteva proiecte politice în Moldova pentru a-și spori influența, inclusiv partidul de opoziție al socialiștilor și un alt partid ”marionetă” condus de Renato Usatîi, actualmente fugit in Rusia.

Într-un editorial pe Cotidianul, Igor Munteanu comentează viața politică din RM. „Statul este asediat de DINO (Democrats in name only), care-și revendică puterea pentru a-și servi propriile interese, pentru a-și conserva impunitatea, îngrădind în fel și chip accesul cetățenilor acestei țări la garanțiile proclamate de Constituție. Crearea recentă a Comisiei parlamentare de investigare a finanțării externe pentru partidele de opoziție este un semn clar al nebuniei generale din RM, atenționează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău