Igor Munteanu: ”Șor vrea să creeze iluzia că poate transmite în mod ilicit, chiar și fără avizul Guvernului, controlul asupra aeroportului”

  • 20 Februarie 2020 13:52
Igor Munteanu: ”Șor vrea să creeze iluzia că poate transmite în mod ilicit, chiar și fără avizul Guvernului, controlul asupra aeroportului”

Omul de afaceri rus Andrei Goncearenco a declarat că intenționează să renunțe la cele 95 la sută din acțiunile companiei care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Declarația sa a fost făcută în contextul în care contractul cu „Avia Invest” este subiectul unei cauze civile, iar capitalul firmei este supus sechestrului.

Drepturile de concesionare vor rămâne la „Avia Invest”, însă faptul că beneficiarii pachetului de control se schimbă unul după altul arată că totul ar fi pus la cale de grupul Șor, consideră deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, care a investigat cazul în Parlament. 

Imediat după ce „NR Investements” controlată de britanicul Nathaniel Rotschild a devenit, în luna augst, proprietarul firmei „Komaksavia Airport Invest” care deține 95 la sută din compania concesionară a Aeroportului Chișinău, Procuratura Generală a pus sechestru pe capitalul „Avia Invest”.

În luna septembrie, cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a anulat patru Hotărâri de Guvern din 2013 prin care a fost concesionat aeroportul, și tot în aceeași lună, Agenția Proprietății Publice a dat în judecată Avia Invest cu scopul de a declara nul contractul de parteneriat.

La doar patru luni de la procurarea pachetului de control al „Avia Invest”, Nathaniel Rotchild și-a vândut acțiunile sale miliardarului rus Andrei Goncearenko. La rândul său, și omul de afaceri rus a declarat că renunță la cota majoritară, motivul invocat fiind intenția Guvernului Chicu de a crea prin fuzionare compania „Aeroporturile Moldovei”, care ar trebui să gestioneze aeroporturile din Bălți și Mărculești.

Deputatul Igor Munteanu, care a condus comisia de anchetă privind concesionarea aeroportului, susține că schimbarea proprietarilor „Komaksavia Airport Invest”, firmă înregistrată într-o zonă offshore din Cipru, este doar un joc inițiat de grupul Șor. Unul din motive este și imposibilitatea preluării afacerii de companii obscure datorită vizibilității publice a subiectului, afirmă Igor Munteanu.

„În momentul în care grupul Șor care stă în spatele acestei „Avia Invest” a simțit că îi fuge pământul de sub picioare, evident, a început jocurile, de la început cu grupul Rotschild, după asta cu grupul Goncearenko, pentru a crea iluzia că poate transmite în mod ilicit, chiar și fără avizul Guvernului, controlul asupra aeroportului”, a spus Igor Munteanu.

În octombrie 2019, Parlamentul a aprobat raportul comisiei Munteanu care a stabilit că acordul de concesionare din 2013, pe un termen de 49 de ani, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost viciat și trebuie anulat.

Și premierul Ion Chicu insistă pe rezilierea contractului cu Avia Invest, fie pe cale judiciară, fie prin negociere cu firma concesionară, invocând faptul că aceasta nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în ce privește suma investită în dezvoltarea aeroportului, fapt stabilit de comisie.

Potrivit contractului, transmiterea dreptului de concesionare unei alte companii se poate face doar prin avizul în scris al Guvernului, totuși „Komaksavia Airport Invest” ar putea să treacă de la un proprietar la altul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău