Igor Munteanu sesizează Procuratura Anticorupție pe subiectul contractului cu privire la importul de gaze naturale

  • 20 Octombrie 2022 18:50
Igor Munteanu sesizează Procuratura Anticorupție pe subiectul contractului cu privire la importul de gaze naturale

Fostul ambasador al Repulicii Moldova în SUA și ex-președinte al comisiei parlamentare pentru control asupra finanțelor publice, Igor Munteanu, a depus astăzi o sesizare la Procuratura Anticorupție pe subiectul contractului, amendat în anul 2021, cu privire la importul de gaze naturale din Federația Rusă.

Igor Munteanu a solicitat Procuraturii Anticorupție să clarifice legalitatea livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului în lipsa unui mecanism clar de plată, dar și asumarea de către Moldovagaz a achitărilor pentru transport a volumelor zilnice ce depășesc 5,7 mln m3, 

Igor Munteanu a solicitat, de asemenea, verificarea circumstanțelor încheierii anexelor din octombrie 2021 (la Contractul Gazprom-Moldovagaz din 2006) și legalitatea acțiunilor persoanelor de demnitate publică, care au negociat și semnat anexele respective, conform art.262, 263, 265, 274 al Codului de Procedură Penală, scrie deschide.md.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Igor Munteanu observă că „prinde viteză” și subiectul împrumutului de 1mlr de lei oferit de Energocom companiei Moldovagaz, printr-o decizie a CSE. Fostul ambasador se declară curios în privința reacției părții ”impricinuite”, sau a altor actori, pe care nu-i crede fericiți să salute ingerința statului în activitatea unei companii private, indiferent de originile sale.

Igor Munteanu pune la îndoială decizia CSE și se întreabă dacă aceasta nu-și asumă mai mult decât îi permit competențele (limitate) conform interpretării oferite de Curtea Constituțională. O altă necunoscută, spune Igor Munteanu, este dacă anume Moldovagaz ar trebui creditată și nu însăși Gazprom, din postura de acționar majoritar al companiei pretinse moldovenești.  

Fostul ambasador și președinte al comisiei parlamentare pentru controlul asupra finanțelor publice,  critică ideea de a scoate din bugetul de stat 1 mlrd lei fără a cere opinia Parlamentului. Igor Munteanu califică acest caz drept unul curios și anunță că

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău