Igor Munteanu: E necesară destrămarea regimului separatist prin sugrumare economică
-
09 Noiembrie 2022 08:40
Volumele de gaz livrate regiunii transnistrene trebuie condiționate de democratizarea regiunii. O spune președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu. Potrivit politicianului, Chișinăul este mult prea tolerant în raport cu pretinsele autorități de la Tiraspol, oferind gratuit regiunii gaze naturale și finanțând astfel indirect separatismul. Igor Munteanu spune că criza energetică reprezintă șansa Chișinăului de a destrăma regimul separatist de la Tiraspol prin sugrumare economică și impunerea obligativității de a achita volumele de gaz primite, notează IPN.
Președintele CUB spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să profite de criza energetică și să accelereze procesul de destrămare a regimului separatist de la Tiraspol, prin stoparea livrărilor gratuite de gaze naturale în stânga Nistrului.
„Pe transnistreni trebuie să-i doară faptul că noi renunțăm la energie ieftină de la Cuciurgan. Cum? Simplu, nu le mai sunt transmise volumele de gaze naturale, care ajung la Uzina Metalurgică, la fabricile de criptomonede. Astea sunt instrumentele prin care se îmbogățesc cleptocrații din regiunea transnistreană. Atât timp cât Tiraspolul face bani din gazul livrat fără ca să-l plătească, ei au bani să supraviețuiască drept entitate separatistă. E necesară sugrumarea regimului separatist într-o formă cât mai determinată. Supraviețuirea regimului separatist este pentru noi o amenințare de moarte. Criza energetică este o ocazie de a aplica planul B în raport cu clica de separatiști militarizați de la Tiraspol și să-i punem la respect”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Igor Munteanu spune că diferendul transnistrean trebuie soluționat cât mai grabnic, în caz contrar Tiraspolul va stopa procesul de eurointegrare a Republicii Moldova. Potrivit politicianului, cea mai eficientă metodă de a destrăma regimul separatist este blocada economică.
„Dacă nu condiționăm volumele de gaz cu democratizarea regiunii, pierdem o șansă extraordinară. Trebuie să condiționăm și posibilitatea exporturilor din regiune cu liberalizarea spațiului public, democratizarea. Cei 9 mii de soldați din regiune sunt finanțați din veniturile pe care regiunea le obține din volumele livrate de Gazprom. Trebuie să accelerăm destrămarea regimului separatist prin sufocare economică și închiderea conturilor, nu prin negocieri 1+1 și căutare de milostenii la Tiraspol pentru energie electrică. Trebuie să li se spună că nu mai primesc gaze naturale până nu urmează instrucțiunile Chișinăului. Malului stâng îi putem oferi păcură în condițiile unui ajutor umanitar, putem oferi păcură instituțiilor publice, dar gaze naturale trebuie să fie livrate doar contra cost”, a spus Igor Munteanu.
În luna noiembrie Gazprom oferă Republicii Moldova doar 5,7 mln m3 de gaz pe zi, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Volumele oferite sunt repartizate după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană primește cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.