Igor Munteanu, despre concesionarea „Gărilor și Stațiile Auto” și “Tutun – CTC”| ”N-ați avut curiozitatea să aflați care este proveniența banilor investiți în acest Parteneriat Public Privat”?

  • 22 Octombrie 2019 17:55
Igor Munteanu, despre concesionarea „Gărilor și Stațiile Auto” și “Tutun – CTC”| ”N-ați avut curiozitatea să aflați care este proveniența banilor investiți în acest Parteneriat Public Privat”?

Membrii Comisiei de anchetă care au analizat modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării întreprinderilor „Gările și Stațiile Auto” și “Tutun – CTC” urmează să transmită spre audiere în plenul Parlamentului rapoartele preliminare.

În cadrul ședinței de astăzi a comisiei, membrii l-au audiat pe administratorul întreprinderii “Gările și Stațiile Auto”, Iurie Moroz, pe șefa Direcției Parteneriat Public – Privat și Concesiune din cadrul Agenției Proprietății Publice, Maria Șendilă și fostul președinte al Consiliului de Administrației a “Tutun – CTC”, Iurie Ușurelu.

Reprezentantul Agenției Proprietății Publice a declarat că decizia de a transmite întreprinderea “Gările și Stațiile Auto” unui investitor privat a fost una corectă. După semnarea contractului de parteneriat public-privat, veniturile care ajungeau la bugetul de stat a crescut de la un milion de lei la cinci milioane de lei.  

Având un profit de patru milioane de lei pe an, pe parcursul a trei ani, maximum ce puteau ei investi erau 15 milioane”, a subliniat șefa Direcției Parteneriat Public – Privat și Concesiune, Maia Șendilă.

Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu a întrebat retoric dacă Agenția Proprietății Publice cunoștea de unde provin banii pentru investiții.

”N-ați avut curiozitatea să aflați care este proveniența banilor investiți în acest Parteneriat Public Privat? Noi, de exemplu, cu aceeași colegi, am identificat sursele și proveniența banilor pentru privatizarea Air Moldova” și am avut mari surprize”, a subliniat Igor Munteanu.

Membrii comisie de anchetă au constat că, deși, până acum investitorul urma să investească în întreprindere 35 de milioane de lei, acest lucru nu s-a întâmplat. Investițiile au fost de doar 10 milioane de lei. 

Cât privește întreprinderea “Tutun - CTC”, Iurie Ușurelu a menționat în cadrul ședinței comisiei de anchetă că autoritățile statului, prin acțiunile întreprinse în anii 2013- 2014, au distrus intenționat fabrica care era una din cele mai ”puternice”.

În 2016 noi am avut în jur de 13 milioane, pe urmă s-a redus la șapte pentru că se măreau accizele. Noi, deja, în 2018 eram puși în situația că nu mai puteam vinde. Nu mai puteam vinde pentru că nu făceam față concurenței. Noi practice nu mai puteam vinde ”, a declarat Iurie Ușurelu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău