Igor Munteanu: CC a îndrumat Guvernul să nu pășească pe aceeași greblă de câteva ori

  • 14 Aprilie 2020 16:49
Igor Munteanu: CC a îndrumat Guvernul să nu pășească pe aceeași greblă de câteva ori

„Asumările de răspundere trebuie să fie consultate cu comisiile parlamentare, cu toate fracțiunile. Chiar și în situație de criză și situație excepțională, Parlamentul nu poate fi izolat și restrânse competențele”. Opiniile au fost expuse de către Igor Munteanu, deputat al Fracțiunii Platforma DA, președinte al Comisiei de control al finanțelor publice, vicepreședinte al Platformei DA și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA în cadrul dezbaterilor publice „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Guvernarea pe baza asumării răspunderii într-o situație de criză este o cale foarte primejdioasă și mă bucur că Instanța Constituțională nu a examinat doar sesizările legate de cele trei puncte, dar a declarat neconstituțională întreaga lege pe marginea cărei și-a asumat Guvernul răspunderea. Curtea a sesizat un pericol contra ordinii constituționale. În pericol s-a aflat separarea puterilor în stat. Chiar și în situație de criză și situație excepțională, Parlamentul nu poate fi izolat, restrâns, nu poate să sufere ca autoritate și competență printr-un rol dominant al executivului asupra tuturor aspectelor importante - bugetare, măsuri de intervenții - fără consultarea cu Parlamentul, aceste măsuri nu au legitimitate”, a declarat Igor Munteanu.
Vicepreședintele Platformei DA afirmă că, în situația creată, Guvernul are funcția de a crea consens în societate, însă acel consens nu va fi identificat, dacă autoritățile nu vor lua în considerare separarea puterilor în stat.

„Curtea Constituțională a îndrumat Guvernul să nu pășească pe aceeași greblă de două sau de trei ori. Asumările de răspundere trebuie să fie consultate cu comisiile parlamentare, cu toate fracțiunile. Rolul guvernelor în situație de criză este de a crea consens și încredere în societate. Guvernul poate să fie unul extrem de echipat sub aspectul competențelor legale, economice, dar fără existența unui câmp de generare a consensului, aceste acțiuni nu vor duce în direcția necesară, spre atingerea obiectivului de bază. Noi vom putea ajunge la reacții consensuale doar atunci când cineva nu va încerca să fure căciula pentru a fi avantajat doar politic sau electoral, fără ca să înțeleagă că instituțiile într-un stat democratic funcționează pe bază de separare a puterilor în stat, de norme constituționale care trebuie respectate, în acest caz nu va exista consens și o mobilizare a tuturor resurselor naționale”, a adăugat deputatul.

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de către Curtea Constituțională

Curtea a statuat că Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.

Dezbaterile „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, sunt ediția a 128-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău